Prejsť na obsah

ZŠ Staničná 13, Košice

Prezident Andrej Kiska slávnostne otvoril školský rok na ZŠ Staničnej 13

Prvý deň po prázdninách, keď sa slávnostne otvárajú brány škôl, sa pre Základnú školu na Staničnej ulici stal veľkým medzníkom, poctil nás svojou vzácnou návštevou prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska.

Na školskom dvore ho privítali všetci prítomní veľkým potleskom. Pán prezident svoje prvé kroky viedol k najmenším školákom – prvákom, ktorých srdečne pozdravil. Radosť, nadšenie, láskavé pohľady boli všade navôkol, slávnostná návšteva bola veľkým prekvapením pre vysmiate detské tváričky. Srdečná atmosféra vládla medzi žiakmi, pedagógmi, rodičmi a pozvanými hosťami.

Oficiálnu časť programu otvorila pani riaditeľka ZŠ, PaedDr. Eva Pillárová, ktorá privítala na pôde školy hlavu štátu a predstavila významných hostí, ktorí prijali pozvanie. V tomto roku si škola pripomenie 55. výročie vzniku a práve vzácna návšteva pána prezidenta odštartovala jej jubilejný rok.

Príhovor pána prezidenta Andreja Kisku sa niesol v duchu povzbudivých slov adresovaných žiakom, pre ktorých sa začal nový školský rok, poďakovaním a vyzdvihnutím práce tvorivých, inovatívnych pedagógov, zaželaním úspešného školského roka všetkým školákom, hlavne prváčikom, pre ktorých je to veľký deň v ich živote.

Pozvanie na otvorenie školského roka prijali hostia: Martin Petruško, viceprimátor mesta Košice, Alžbeta Tamásová, vedúca oddelenia školstva, Jaroslav Hlinka, starosta MČ Košice – Juh, Erich Blanár, poslanec MČ Košice – Juh, Viliam Knap , člen Rady školy za zriaďovateľa, Radoslav Levčík, predseda Rady rodičov a člen Rady školy, ale aj ďalší členovia Rady školy a Rady rodičov Lívia Knapová, Ján Godina a Radovan Sušila.

Bodkou za slávnostným otvorením školského roka bol krátky kultúrny program, v ktorom sa predstavili žiaci našej školy prednesom básne, ľudovou piesňou a moderným tancom, aby tento výnimočný deň ešte viac spríjemnili.

Po slávnostnom otvorení sa v priestoroch školy konalo rokovanie s vedením školy, delegáciu tvorili prezident SR Andrej Kiska, poradca prezidenta SR pre médiá Roman Krpelan, poradca prezidenta SR Ján Mazák, vedúca oddelenia regionálnej politiky Vladimíra Ledecká, Viera Sotáková z Kancelária prezidenta SR v Košiciach, za zriaďovateľa sa rokovania zúčastnil Martin Petruško, námestník primátora mesta Košice a Alžbeta Tamásová, vedúca oddelenia školstva, za školu sa na rokovaní zúčastnila riaditeľka školy Eva Pillárová, zástupkyne riaditeľky školy Katarína Dubeňová a Beáta Kirešová , pani učiteľky Lýdia Schmidtová, Viera Petnuchová a Lívia Slovinská. Hlavnou témou rokovania bolo školstvo v súčasnej dobe.

V závere pán prezident navštívil niekoľko tried na prvom a druhom stupni, odborné učebne a exteriér školy. Osobne pozdravil žiakov, prihovoril sa im a povzbudil ich k učeniu v novom školskom roku. Svojím priateľským prístupom očaril mladú generáciu a venoval im nezabudnuteľnú pamiatku v podobe dnes modernej „selfie" fotografie. Návšteva prezidenta Andreja Kisku bola pre žiakov veľkou motiváciou.

Ďakujeme, pán prezident, že ste prvý školský deň strávili práve v našej škole.


Mgr.Lenka Nižníková, učiteľka