Prejsť na obsah

Krízové stredisko „Oceľová nádej“ bude od 01.01.2019 fungovať ako Centrum pre deti, ich rodiny a plnoleté fyzické osoby

Krízové stredisko „Oceľová nádej" Košice Krásna je už 12 rokov súčasťou samosprávy mesta Košice v rôznych polohách. Najprv bolo zriadené Mestom Košice ako samostatný subjekt, resp. ako súčasť oddelenia sociálnych vecí Magistrátu mesta Košice , v roku 2008 prešlo pod Stredisko sociálnej pomoci, Garbiarska 4 Košice ako jeho organizačná zložka a v roku .2016 pod Psychosociálne centrum Košice opäť ako jeho organizačná súčasť.

Činnosť KS je vykonávaná v zmysle zákona č. 305/2005 Z. z. o sociálnoprávnej ochrane detí a o sociálnej kuratele v znení neskorších predpisov, ktorý upravuje nielen činnosť zariadenia, postup prijímania detí do krízového strediska, ale aj financovanie KS, ktoré je kombinované zo strany štátu a z rozpočtu samosprávy – Mesta Košice .

Od. 1.4.2018 je v platnosti novela zákona č. 305/2005 Z. z. o sociálnoprávnej ochrane detí a o sociálnej kuratele, ktorou sa zásadne mení a upravuje činnosť, náplň a hlavne financovanie krízových stredísk, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti samosprávy - obcí, miest a VÚC. Zmena financovania prináša predovšetkým to, že od 1.1.2019 budú tieto krízové strediská plne financované len z rozpočtu obcí, miest a VÚC. Krízové stredisko „ Oceľová nádej" bolo doposiaľ financované na 50 % zo strany štátu a 50% celkových nákladov bolo realizovaných z rozpočtu Mesta Košice prostredníctvom Psychosociálneho centra Košice. Napríklad v roku 2017 boli celkové náklady vo výške 133 399,71 €, pričom zo štátneho rozpočtu bol príspevok vo výške 63 500 € a z rozpočtu MMK 69 899,71 €. Krízové stredisko je v nepretržitej prevádzke, nakoľko sa poskytuje starostlivosť a pomoc deťom, ktoré sú vo vážnej krízovej situácií ( napríklad deti náhle osireli, rodičia ich výchovu nezvládajú, nemôžu sa o deti starať z dôvodu vážneho zdravotného postihnutia alebo mentálneho postihnutia, svojím správaním a spôsobom života deti ohrozujú , alebo sa v rodine vyskytla vážna krízová situácia).

Vedenia Mesta Košice rozhodlo, že aj napriek plnému financovaniu z vlastného rozpočtu bude túto pomoc poskytovať aj naďalej a pokiaľ sa rodina ocitne v krízovej životnej situácii, bude tu vytvorené miesto a podmienky pre poskytnutie promptnej odbornej pomoci. Zároveň sa v zmysle novej legislatívy schválili nové podmienky a zmena názvu zariadenia – Krízové stredisko bude od 01.01.2019 už Centrum pre deti, ich rodiny a plnoleté fyzické osoby. V tej súvislosti pripravilo Psychosociálne centrum Košice aj nové špecializované programy, ktoré bude realizovať :

1. Špecializovaný program na získanie, rozvoj a nácvik rodičovských zručností
2. Špecializovaný program psychologickej diagnostiky detí a rodín, ktoré sú v krízových situáciách

Zdroj: Psychosociálne centrum Košice