Prejsť na obsah

Nové električkové zastávky ušetria cestujúcim nielen nohy, ale aj čas

Ďalší a jeden z už posledných kontrolných dní na stavbe MET (modernizácia električkových tratí) pred jej celkovým dokončením, sa uskutočnil dnes (16. 8. 2018) na okružnej križovatke „Moldavská". Viceprimátora mesta Martina Petruška zaujímali predovšetkým odpovede na otázky, ako je na tom zhotoviteľ diela (Eurovia SK) s termínmi ukončenia jednotlivých rozpracovaných a dokončovaných úsekov poslednej modernizovanej časti stavby.

V prvom rade sa ale M. Petruško zameral na kopy hliny, ktoré sa už od minulého týždňa týčia do niekoľkometrovej výšky na časti okružnej križovatky. Mesto ako investor stavby a aj Eurovia na minulotýždňovom kontrolnom dni informovali verejnosť i médiá, že tam spoločnosť TEKO odstraňuje havarijný stav na potrubí.

„S našimi prácami to vyzerá dobre, dnes (16. 8. 2018) by sme mali mať zavarený tlakový celok. Všetky práce idú podľa harmonogramu, predpokladám že najneskôr v piatok (17. 8. 2018) alebo v sobotu (18. 8. 2018) by sme mali začať zasypávať výkop. Všetko chceme urobiť tak, aby sme do termínu, ktorý sme avizovali, čiže do utorka (21. 8. 2018) popoludní, respektíve večer, mali dokončené aj povrchové úpravy. Zatiaľ , aj keď pršalo, nenastali žiadne väčšie komplikácie," ozrejmil zástupca spoločnosti.

Podľa Štefana Bálinta, riaditeľa košického závodu Eurovia SK, aj ich práce postupujú podľa časového harmonogramu, do konca týždňa, najneskôr však v pondelok (20. 8. 2018) by chceli mať kompletne spravené obrusy na okružnej križovatke. Začínajú už aj s maľovaním bielych čiar, čiže vodorovného dopravného značenia, pričom zvislé dopravné značenia majú v modernizovanom úseku osadené na viac ako deväťdesiat percent.

Viceprimátor sa Š. Bálinta opýtal či sú už v poslednom modernizovanom úseku, vrátane cestného oblúka - odbočky k Optime, dané do roviny všetky kanálové vpuste. Š. Bálint reagoval že na tom ešte pracujú, lebo po zaživicovaní povrchu komunikácií mesto ešte zabezpečilo vyčistenie uličných vpustí. Do konečného termínu a odovzdania celej stavby, teda do 31. 8. 2018, budú podľa zhotoviteľa diela všetky vpuste v požadovanej rovine.

Po otázke M. Petruška ohľadom nových zastávok, ktoré boli vybudované v okolí okružnej križovatky pri OC Billa a na ďalších miestach zmodernizovanej električkovej trate Š. Bálint uviedol, že všetky nové zastávky sú urobené podľa projektu, plne funkčné, a na miestach kde pred začatím stavby MET neboli ich stavbári urobili nielen z dôvodu vyššieho komfortu, ale i väčšej bezpečnosti pre cestujúcu verejnosť pri jazdách električkami. Na električkových uzloch sú urobené samostatné prestupy, Košičania sa vďaka novým zastávkam nebudú musieť presúvať pešo po vystúpení z jednej električky na ďalší spoj, napríklad autobus, aj niekoľko desiatok metrov.

„Zatiaľ som s tým čo som sa dnes dozvedel na kontrolnom dni spokojný, práce na stavbe finišujú. Ako sme už košickú verejnosť i mediálnu obec viackrát informovali, 31. 8. 2018 nám zhotoviteľ diela odovzdá ako investorovi nielen celú stavbu, ale tak ako sme sľúbili, v ten istý deň po rannej dopravnej špičke odovzdáme aj cesty v danom úseku, vrátane tých na kruhovom objazde, do užívania pre motoristickú verejnosť v plnom profile. Na základe našej požiadavky, čiže Mesta Košice, zhotoviteľ diela v úseku od okružnej križovatky po Steel arénu opravuje, podotýkam že mimo projektu stavby MET, aj cesty a chodníky, pri ktorých osadzuje nové obrubníky. Všade v uvedenom úseku budú nové asfaltové koberce, všetky tieto práce chce Eurovia ukončiť takisto do 31. augusta. Opäť sa chcem poďakovať všetkým Košičanom, motoristickej verejnosti, chodcom i ďalším účastníkom cestnej premávky za tolerantnosť, trpezlivosť a pochopenie. s akými znášali nevyhnutné dopravné či iné obmedzenia súvisiace s modernizáciou košických električkových tratí. Verím, že po odovzdaní celej ukončenej stavby do užívania pre verejnosť, budú Košičania s novými električkovými traťami spokojní," zdôraznil M. Petruško.