Prejsť na obsah

M.Petruško: „Spolupráca s KOŠICE CROWS a VSE oživí hádzanárskú halu!

V utorok 24. júla bola podpísaná medzi mestom Košice, občianskym združením Košice Crows a spoločnosťou Východoslovenská energetika zmluva, ktorá významne prispeje k dlhodobej udržateľnosti a obnove hádzanárskej haly a tým aj k rozvoju a dlhodobej udržateľnosti hádzanej, či iných loptových športov v našom meste. Popri výstavbe futbalového štadióna a príprave výstavby národného tenisového centra ide už o tretiu významnú investíciu do športovej infraštruktúry v Košiciach, v tomto prípade v spolupráci so súkromným investorom a športovým klubom.

Keď sme v decembri prenechávali halu s občianskemu združeniu Košice Crows so zámerom podporiť obnovu mužskej hádzanej v Košiciach neboli sme si celkom istí ako to dopadne. Obnova mužskej hádzanej a prevádzkovanie multifunkčnej haly bola výzva, do ktorej sa nepustili ani skúsenejší športoví nadšenci," hovorí námestník primátora mesta Košice Martin Petruško. „Dnes však vidíme, že sa klubu nielen podarilo prebojovať do baráže o extraligu, čo považujeme v prvom roku existencie za mimoriadny športový úspech, ale v spolupráci s Východoslovenskou energetikou prináša klub aj celkom nový spôsob spolupráce mesta, klubu a súkromného investora," dodáva námestník primátora.

Cieľom spolupráce je komplexná rekonštrukcia energetických technológií haly, po ktorej by mali byť prevádzkové náklady oveľa nižšie ako sú v súčasnosti. To by malo umožniť nájomcovi, občianskemu združeniu Košice Crows pri dlhodobej udržateľnosti prevádzky hádzanárskej haly. Filip Fabišík zakladateľ Košice Crows vysvetľuje v akej situácii sa ocitli: „Aj keď nám mesto poskytlo halu takmer zadarmo, vedeli sme, že problémom pri takýchto objektoch je vždy hlavne energetická náročnosť. Preto sme hľadali spôsob ako tento problém systémovo vyriešiť. A riešenie nám ponúkla spoločnosť Východoslovenská energetika, ktorá nielen navrhla celé technologické riešenie, ale bola ochotná vziať na svoje plecia financovanie projektu. Splácanie preinvestovaných prostriedkov bude samozrejme na nás, ale z predpokladaných energetických úspor by sme to mali zvládnuť."

Rekonštrukcia bude prebiehať počas letných prázdnin a ak nedôjde k zásadným komplikáciám, tak by hádzanári od najmenších až po mužský tím otvárali ďalšiu sezónu už vo vynovenej, energeticky úspornej hale. Košice Crows ale potvrdzujú, že halu budú na svoje majstrovské zápasy, či tréningy využívať aj iné športové kluby: „Našim cieľom je vrátiť do Košíc špičkovú hádzanú, ale o halu sa v rámci možností radi podelíme aj s inými športovými klubmi," reaguje Filip Fabišík. Námestník primátora Martin Petruško dodáva: „Rozsiahla aplikácia SMART riešení v tomto projekte je v našom meste a možno i v rámci Slovenska unikátna. Je to dobrá inšpirácia aj pre ďalšie rekonštrukcie podobných objektov. Verím, že sa extraligová hádzaná vráti do Košíc čo najskôr!"