Prejsť na obsah

Úhynu vtákov na sklenených výplniach električkových zastávok budú brániť špeciálne priesvitné nálepky

Problém s úhynom vtákov narážajúcich do sklenených výplní ochranných zábradlí pri obnovených električkových tratiach v Košiciach sa rieši špeciálnymi nálepkami. Sú priesvitné a pre ľudské oko takmer neviditeľné, vtáky ich však vidia veľmi výrazne.

Sklenené výplne ochranných zábradlí pri električkových zastávkach by už pre operence nemali byť nebezpečné. Mesto Košice na základe odporúčaní Slovenskej ornitologickej spoločnosti zaobstaralo špeciálne nálepky so siluetami vtákov v ultrafialovom (UV) spektre, ktoré nenarúšajú estetický vzhľad výplní. Viceprimátor Košíc Martin Petruško: „Tak ako sme avizovali pri prvých prípadoch úhynu vtákov, začali sme intenzívne hľadať spôsob, ako tomuto stavu predchádzať. Po konzultáciách s odborníkmi sme zabezpečili nálepky so siluetami vtákov, ktoré slúžia na odplašenie živých operencov. Som naozaj rád, že sme spoločne našli efektívne riešenie. Nálepky sa už v týchto chvíľach začínajú lepiť na miesta, kde sú potrebné a ja pevne verím, že operencom už nič nehrozí." 

Pracovníci Dopravného podniku mesta košice začali vylepovať nálepky na ochranné zábradlia električkových zastávok na sídlisku Košice – Západ, kde bol úhyn operencov najvyšší, postupne nimi vybavia aj ostatné zastávky na zrekonštruovaných úsekoch električkových tratí.