Prejsť na obsah

LitPark s nádychom orientálneho korenia

Knižnica pre mládež mesta Košice v ôsmom ročníku literárneho festivalu Mesiac autorského čítania predstaví súčasne literatúru orientálneho Turecka a štyroch stredoeurópskych krajín.

Päť stredoeurópskych miest bude spoločne spoznávať tureckú literatúru

Brno, poľská Vroclav, Ostrava, Košice a nakoniec ukrajinský Ľvov, takáto šnúra čítačiek čaká na literárnych hostí festivalu Mesiac autorského čítania 2018. „Košice, štvrté mesto v poradí, začínajú čítať v stredu, 4. júla so začiatkom o 18.00 hodine. Festival vyvrcholí po tridsaťjeden večeroch, v piatok, 3. augusta", informuje za Knižnicu pre mládež mesta Košice, Iveta Hurná. Návštevníci tu v dvoch programových líniách postupne spoznajú až šesťdesiatich dvoch autorov rôznych národností. „Tí zahraniční svoju tvorbu opäť odprezentujú v materinskom jazyku. A preklad cudzojazyčných textov do češtiny bude už tradične premietaný súbežne so samotným autorským čítaním", dopĺňa informáciu o priebehu čítačiek riaditeľka knižnice. 

Autori zvučných mien aj tí menej známi 

Každý ročník festivalu sa môže pochváliť svojou jedinečnosťou a jeho literárna ponuka je zakaždým rozmanitá. Tentokrát bude navyše podčiarknutá i príchuťou lákavého Orientu, krajiny básnika Homéra zo Smyrny (väčšina homerológov sa zhoduje na rodisku v dnešnom tureckom Izmire), otca dejín Herodota z Halikarnasu a dejiska najznámejšej bitky histórie v Tróji. Literatúra hosťujúceho Turecka je dlhodobo považovaná za literatúru orientálnu, či literatúru tretích krajín. Nemali by sme však zabudnúť na skutočnosti, že v roku 2006 dostal Nobelovu cenu za literatúru práve turecký spisovateľ Orhan Pamuk a že Turecko bolo v roku 2008 čestným hosťom knižného veľtrhu vo Frankfurte. „Myslím, že my všetci máme teraz skvelú príležitosť zistiť aká vlastne dnešná turecká literatúra v skutočnosti je. Čo všetko sa v nej zmenilo a do akej miery ju napríklad ovplyvňuje aktuálne európske dianie." Práve toto návštevníkom festivalu ponúknu osobné stretnutia s poprednými tureckými spisovateľmi. Zároveň im tiež pomôžu spoznať samotnú krajinu a jej súčasnú spoločenskú či kultúrnu situáciu. Mesiac autorského čítania však nebude len o Turecku. Rovnako dôležitú úlohu v ňom zakaždým zohrávajú aj aktéri prvej línie, teda slovenskí, českí, poľskí a ukrajinskí spisovatelia. „Osobne sa teším na všetkých. Opäť medzi nimi budú viacerí moji obľúbení autori aj osobní priatelia. Spomeniem napríklad Janku Bodnárovú, Petru Džerengovú, Stanka Rakúsa, Michala Hvoreckého, Juraja Červeňáka, Michala Viewegha a príde aj veľa ďalších skvelých ľudí. Samozrejme každý má možnosť vybrať si podľa seba, veď opäť raz bude z čoho", je presvedčená o bohatej programovej rôznorodosti festivalu Iveta Hurná. Ak sa teda rozhodnete letné večery venovať spoznávaniu súčasnej literatúry a jej tvorcov, nemali by ste na týchto čítačkách chýbať.

Program: www.autorskecitanie.sk, www.kosicekmk.sk

Zdroj: Knižnica pre mládež mesta Košice