Prejsť na obsah

Netradičná karička 2018 s unikátnym pokusom o slovenský rekord

Vo štvrtok 21. júna popoludní - v najdlhší deň roka - sa udeje veľká tancovačka na Hlavnej. Nácvikmi sa na ňu týždne pripravovalo takmer tisíc ľudí z radov širokej verejnosti. Na Karičku slnovratu 2018 prídu základné, stredné školy, ZUŠ, folklórne kolektívy, skupinoví nadšenci i jednotlivci. Aj pokus o šiesty ustanovujúci slovenský rekord sa bude niesť v znamení magického dátumu. Vytvoria účastníci najdlhšiu slnečnú špirálu? Nové výukové videá, prvýkrát aj pre malé skupiny, pripravil odborný garant podujatia FS Železiar. Linky nájdete na www.karickatanec.sk a FB www.facebook.com/karickatanec. V tomto šiestom roku existencie unikátneho podujatia sa jeho vedúci choreograf Vlado Urban inšpiroval Spišom. Košice zažili už zemplínsky, abovský a šarišský kruhový tanec. Ostáva už len jeden historický región východného Slovenska – Gemer.

Netradičné tiež je, že veľká tancovačka na Hlavnej 21. júna bude mať podobu nielen kruhov, ale aj štvorcov, vlnoviek či slnečných lúčov. Symbolicky sa tak spojí s magickým dátumom roka – letným slnovratom. Podujatie preto dostalo oficiálny názov Karička slnovratu 2018.

Od včera je už známe, že pokus o šiesty ustanovujúci slovenský rekord bude mať podobu hromadného pozdravu slnku v špirále a v kruhu.

Veľká tancovačka v kruhoch otvorí 37. ročník medzinárodného folklórneho festivalu Cassovia Folkfest, na ktorý prídu aj folklórne súbor zo srbského Valieva a rumunského Oradea. Aj oni zatancujú karičku.

Na predošlých ročníkov tancovali i finalisti televíznej súťaže Zem spieva – napríklad folklórne súbory Borievka a Škvarkare z Košíc. Pozvanie prijali aj tohto roku. 

Účasť pre každého záujemcu je bezplatná. Každý dostane grátis stuhu od partnera podujatia – Syrárne Bel Slovensko – výrobcu syra Karička.

Karička odštartovala v rámci Európskeho hlavného mesta kultúry 2013. Úspešne pokračovala aj v rokoch 2014 Obrovskou karičkou, 2015 Karičkou-tancom priateľov, v roku 2016 Veselou Karičkou a v 2017 Jubilejnou karičkou. Za päť rokov vyše 4000 ľudí na Hlavnej spoločne vytvorili päť ustanovujúcich slovenských rekordov.