Prejsť na obsah

Mestské kúpalisko na Rumanovej i Červená hviezda sú na letnú sezónu pripravené

Letná sezóna kúpalísk začína a Košičania sa môžu tešiť na novinky. Viceprimátor mesta Košice Martin Petruško dnes predstavil novinárom zrekonštruovaný 50 m plavecký bazén Mestského kúpaliska na Rumanovej ulici. Už v sobotu si ho budú môcť naplno užiť aj Košičania.

Tepelné hospodárstvo s.r.o. Košice (TEHO), ako správca Mestského kúpaliska Rumanová, v spolupráci s Mestom Košice, zrealizovalo rekonštrukciu bazéna, ktorého pôvodné teleso bolo vybudované ešte v 60. rokoch minulého storočia. Čiastkovou rekonštrukciou prešlo v druhej polovici 90. rokoch, no v posledných rokoch vykazovalo samotné teleso bazéna, ako aj okolité časti viacero porúch, ktoré spôsobovali napríklad prelievanie vody cez prielivy pri plnej prevádzke čerpadiel pre cirkuláciu vody pri čistení. Objavovali sa aj praskliny telesa na viacerých miestach a úniky vody v rozsahu až 40m³ denne, čo malo za následok zvýšenú spotrebu chémie a tepla

Rekonštrukciu sme realizovali osadením nového bazénového telesa, v antikorovom prevedení, do pôvodného telesa. Celková hĺbka bola znížená o 20cm, zo 190 na 170, čím vychádzame v ústrety aj menej zdatným plavcom a zároveň znižujeme ekonomickú náročnosť jeho prevádzky," povedal riaditeľ spoločnosti TEHO s r.o., Ing. Štefan Kapusta. 

Dielo bolo realizované spoločnosťou Berndorf Bazény s.r.o. za cenu 664 993€. Financovanie investície bolo združené, 400 tis.€ bolo poskytnutých Mestom Košice. Zvyšok hradila spoločnosť TEHO.

Modernizáciou a rekonštrukciou prešli bazénové rozvody, spevnené plochy aj brodítka a zriadili sa nové oplachové prípojky k prevádzkovému čisteniu okolia bazéna. 

Keď som chodil na tunajšie kúpalisko ako malý chlapec, pamätám si, že tu bývala dosť chladná voda. Neriešil som, kedy bol vybudovaný pôvodný bazén, nevedel som, že to bolo ešte v 60-tych rokoch, ani to, že postupne praskal a unikali z neho kvôli tým prasklinám desiatky kubíkov vody denne. Som veľmi rád, že dnes tu máme nový nerezový bazén a nepochybujem o tom, že je v ňom oveľa príjemnejšia voda ako za mojich detských čias," povedal viceprimátor Martin Petruško, ktorý pozýva všetkých Košičanov aby si ho prišli vyskúšať. 

Plánované otvorenie sezóny :

1. Mestská plaváreň, kúpalisko Rumanová – 16.6.2018

2. Kúpalisko Červená hviezda – 30.6.2018

Vstupné: 

Napriek investíciám do noviniek a vylepšení, ostáva výška vstupného nezmenená, na úrovni roku 2017