Prejsť na obsah

Eurovia uzavrie v sobotu (26. 5. 2018) Žižkovu ulicu, Štúrova ostane plne prejazdná

Ďalší z pravidelných kontrolných dní na stavbe MET (modernizácia električkových tratí) začal dnes (24. 5. 2018) viceprimátor mesta Martin Petruško na okružnej križovatke „Moldavská". Zástupcovia spoločnosti Eurovia, ktorá košické električkové trate modernizuje, informovali M. Petruška, že s prácami na posledných úsekoch stavby výrazne pokročili a postupujú podľa stanoveného harmonogramu prác.

Najdôležitejšia informácia z kontrolného dňa však súvisí so Žižkovou ulicou. Eurovia ju v rámci prvej z dvoch etáp čiastočne uzavrela (19.5. 2018) z dôvodu nevyhnutných prác na nových inžinierskych sieťach, obmedzenia pre motoristickú verejnosť, respektíve mestskú hromadnú dopravu, boli minimálne. V sobotu (26. 5. 2018) začne Eurovia v križovatke Žižkova – Štúrova – Kuzmányho s druhou etapou prác. Žižkova ulica bude uzavretá úplne, avšak Štúrova zostane naďalej prejazdná v oboch smeroch. Uzávera Žižkovej a stavebné práce v križovatke nijako neovplyvnia ani linky mestskej hromadnej dopravy, ktoré tadiaľ premávajú. Zhotoviteľ diela (Eurovia SK) chcel pôvodne uzavrieť celú križovatku Žižkova – Štúrova – Kuzmányho a práce rozdeliť do troch etáp. Investor stavby (Mesto Košice) s tým ale nesúhlasil. 

Napriek tomu, že stavbári robia na posledných modernizovaných úsekoch všetko podľa harmonogramu prác, M. Petruško požiadal zhotoviteľa diela aby harmonogram stavebných prác dôsledne plnili. 

„Chcem poprosiť aj o posilnenie kapacít na týchto úsekoch, lebo finišujeme so stavbou, a treba dodržať termín ukončenia celej stavby. Na minulom kontrolnom dni sme riešili problém chýbajúcich lavičiek v prístreškoch pre cestujúcich pri „novej" nemocnici a pri kine Družba na Triede SNP. Už sú tam osadené, za čo sa chcem zhotoviteľovi diela poďakovať, čo sme Košičanom sľúbili, to sme aj splnili. Zároveň chcem v súvislosti so sobotňajšou uzáverou Žižkovej ulice opäť poprosiť vodičov motorových vozidiel, ale aj chodcov, aby boli ohľaduplní, tolerantní, chcem všetkých poprosiť o trpezlivosť, a najmä motoristov, aby pozorne sledovali pri jazde dočasné dopravné značenia. Všetkým za to už teraz vopred ďakujem. Do celkového ukončenia stavby ostáva už iba niekoľko mesiacov, preto chcem ešte poprosiť všetkých Košičanov, aby sme to spolu vydržali, výsledok bude stáť naozaj za to," uviedol viceprimátor." 

Okrem iného, M. Petruška potešila aj správa, že v polovici júna by sa na posledných modernizovaných úsekoch mala objaviť už aj podbíjačka električkových koľajníc, čo je ďalším dôkazom toho, že stavba MET sa blíži k úspešnému koncu. 

LEGENDA K MAPKE (ZDROJ: Ing P. Titl)

Fialová farba - otvorený výkop vo vozovke

Oranžová farba - prejazd križovatkou v trase Moldavská - Štúrova do centra.

Svetelná signalizácia bude vypnutá, doprava pod dohľadom dopravnej polície.







Prílohy

1. PNG 457,82 KB Žižkova - organizácia dopravy - Zdroj: Ing. Pavel Titl Štúrova ulica bude prejazdná