Prejsť na obsah

Hokejová elita mieri na Slovensko

BRATISLAVA, KOŠICE - 2019 IIHF majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji sa po ôsmich rokoch vracajú späť na Slovensko. Šampionát pod Tatrami budú hostiť od 10. do 26. mája 2019 opäť Bratislava a Košice. Domáca reprezentácia odohrá tentoraz základnú skupinu turnaja na východe krajiny.

Najlepší hokejisti sveta prídu znovu na Slovensko. O pridelení organizácie majstrovstiev sveta rozhodla Medzinárodná hokejová federácia IIHF ešte v polovici mája 2015, počas šampionátu v Prahe a Ostrave. Slovensko preberá štafetu od Dánska a zorganizuje vôbec druhý šampionát najvyššej kategórie v ére samostatnosti. „Do majstrovstiev sveta na Slovensku zostáva rok. Hoci sa to zdá ako dlhá doba, zbehne to veľmi rýchlo a o chvíľu k nám začnú prichádzať prví fanúšikovia. Aj touto cestou by som chcel všetkých pozvať na Slovensko. Som si istý, že spolu vytvoríme nezabudnuteľný svetový šampionát, úžasnú atmosféru a ako je pre Slovákov typické, vymyslíme niečo naviac, aby si fanúšikovia majstrovstvá sveta na Slovensku navždy zapamätali. Verím, že k tomu dopomôžu aj výkony našich reprezentantov," povedal prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Martin Kohút. 

Zloženie základných skupín 

Spolu až 16 tímov bude rozložených do dvoch základných skupín. Nováčikmi A-kategórie sú reprezentácie Veľkej Británie a Talianska. Briti sa stali víťazmi turnaja A-skupiny I. divízie MS v maďarskej Budapešti, Taliani skončili na druhom mieste. Hokejisti z ostrovov sa v najvyššej kategórii predstavia po 25 rokoch. Zápasy základnej skupiny odohrajú v hlavnom meste Slovenska výbery Ruska, Švédska, Českej republiky, Švajčiarska, Nórska, Lotyšska, Rakúska a Talianska. V aréne na východe republiky si zahrajú Kanada, USA, Fínsko, Nemecko, Slovensko, Dánsko, Francúzsko a Veľká Británia. 

Údržba oboch arén 

Najlepší hokejisti sveta budú v roku 2019 korčuľovať na ľade bratislavského Zimného štadióna Ondreja Nepelu s kapacitou bezmála 10 000 miest a košickej Steel Arény pre vyše 8 000 divákov. Obe arény hostili šampionát pred ôsmimi rokmi, aj preto si v tomto období vyžadujú aspoň čiastočnú údržbu. „Na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu sú úpravy už v plnom prúde. Keďže odborníci pracujú aj s čpavkom, samotný štadión i časť jeho okolia sú z bezpečnostných dôvodov uzavreté. Rozsah prác je o čosi širší a podľa aktuálnych informácií by sa s údržbou mohlo skončiť v auguste. Uvidíme však, ako budú práce postupovať," informoval Roman Štamberský, riaditeľ organizačného výboru MS 2019 pre Bratislavu.

Úprava štadióna v hlavnom meste zahŕňa niekoľko prác. Najvýraznejšia je výmena chladiarenských technológií. Nové budú aj mantinely na základe pravidiel IIHF. Zmenou pred samotným šampionátom prejdú hráčske šatne a ich okolie. Od kabín až po ľadovú plochu sa bude reparovať gumová pokrývka, priestory štadióna čaká z hygienických dôvodov maľovanie vnútorných priestorov. „Z tých väčších prác by ešte počas aktuálnej uzávierky štadióna radi doplnili rozvody pre IT a silnoprúd. Z časového hľadiska by výrazne pomohlo, ak by sa to stihlo práve v tomto období," doplnil Štamberský. 

Najväčšia časť údržby košickej arény spočíva vo výmene mantinelov, obnove réžie a komponentov videokocky. Rovnako ako v slovenskej metropole sa plánuje tesne pred šampionátom s úpravou šatní. „Mantinely musíme meniť z dôvodu nových pravidiel a nariadení Medzinárodnej hokejovej federácie. Z pohľadu hráčov budú výrazne bezpečnejšie, pretože sú flexibilné, a tým sa znižuje riziko úrazov," vysvetlila Aneta Büdi, riaditeľka organizačného výboru MS 2019 pre Košice. 

Mestá sú na fanúšikov pripravené 

Na rozdiel od roku 2011 odohrá slovenská reprezentácia stretnutia základnej skupiny v Košiciach. Podobný model zvolili na nedávno skončených MS aj Dáni. Tí totiž nehrali v hlavnom meste Kodaň, ale v druhom dejisku turnaja – Herningu. 

„Pri tomto rozhodnutí zavážili viaceré faktory. Hlavným dôvodom bolo, že sme tentoraz chceli vyjsť v ústrety fanúšikom z východu republiky, ktorí museli počas premiérového šampionátu na Slovensku cestovať na zápasy nášho tímu do Bratislavy. V prípade postupu do štvrťfinále sa presunie slovenský tím do hlavného mesta. Ďalším dôvodom je ekonomické hľadisko. Kým Slováci odohrajú svoje zápasy základnej skupiny v Košiciach, Bratislava sa môže stať domácim mestom pre český tím. Navyše, pre zahraničných turistov má mimoriadne dobrú polohu z hľadiska logistiky," vysvetlil prvý muž slovenského hokeja Martin Kohút. 

„Rozhodnutie o tom, že slovenskí reprezentanti budú hrať svoje zápasy v základnej skupine majstrovstiev sveta v Košiciach je výbornou správou pre našich fanúšikov. V ich mene sa chcem za toto rozhodnutie poďakovať. Som presvedčený o tom, že diváci v Košiciach zaplnia Steel Arénu počas stretnutí Slovenska do posledného miesta a vytvoria domácim reprezentantom vynikajúcu atmosféru. Svojím povzbudzovaním ich budú hnať dopredu a verím, že aj k víťazstvám. Akiste budú pomyselným šiestym hráčom na ľade," skonštatoval Martin Petruško, námestník primátora mesta Košice. 

Bratislava privíta hráčov aj fanúšikov vo vynovenom šate. Bude ich čakať úplne nový podchod na Trnavskom mýte i neďaleký park JAMA. Pre všetkých bude priamo na štadióne k dispozícii stánok Bratislava Tourist Board, kde fanúšikom poskytnú informácie o meste, jeho okolí a možnostiach ďalšieho vyžitia. 

„Sme radi, že sa majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji vracajú na Slovensko. Veľmi by sme si priali, aby slovenský tím postúpil do vyraďovacích súbojov, aby sme ich mohli privítať v Bratislave v boji o najcennejšie kovy. O atmosféru a fanúšikov Bratislava nepríde ani v skupinovej fáze. Budú tu hrať aktuálni finalisti MS v hokeji Švédi a Švajčiari, ako aj atraktívni Rusi. Budeme hostiť aj tímy zo susedných štátov z Českej republiky a Rakúska, ktoré verím, že vypredajú zimný štadión Ondreja Nepelu," povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. 

Vstupenky v predaji od septembra 

Vstupenky na šampionát sa budú predávať v troch fázach, samotný predaj sa začne v septembri. Na úvod budú k dispozícii denné balíčky lístkov na jednotlivé dni skupinovej fázy a ďalšie vybrané balíčky. Druhá fáza predaja odštartuje v decembri a vstupenky na jednotlivé zápasy sa dostanú do predaja vo februári 2019. 

Na majstrovstvách sveta bude k dispozícii približne 500 dobrovoľníkov. Televízny signál by malo preberať 166 krajín a zo šampionátu odvysiela 8 357 hodín. Dianie na ľade v Bratislave a v Košiciach by malo sledovať 1,3 miliardy divákov na celom svete. Organizátori 83. majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji očakávajú v hľadisku okolo 450-tisíc divákov. 

Zelený šampionát 

Hokejové majstrovstvá sveta každoročne priťahujú obrovský počet fanúšikov z celého sveta a produkujú aj množstvo odpadu, či inej enviromentálnej záťaže. Aj preto by mal byť blížiaci sa šampionát „zelený". „Máme pripravenú zelenú realizáciu šampionátu. Veríme, že sa nám podarí nájsť partner, ktorý by podporil túto našu myšlienku," hovorí riaditeľ marketingu Vladimír Janček.

Zdroj: Organizing Committee 2019 IIHF Ice Hockey World Championship, Slovakia