Prejsť na obsah

Mladí záchranári budú súťažiť v Košiciach

Mesto Košice, Okresný úrad Košice, Centrum voľného času na Popradskej ulici a ďalší partneri organizujú v utorok 22. mája 2018 so začiatkom o 9:45 hod. v areáli centra voľného času a blízkom okolí Krajské kolo súťaže mladých záchranárov civilnej ochrany. Preventívno-výchovné podujatie je určené pre žiakov druhého stupňa základných škôl, vrátane žiakov osemročných gymnázií. Zúčastní sa ho 24 štvorčlenných družstiev, ktoré postúpili z okresných kôl.

Súťaž pripravuje žiakov na možné riziká, vyplývajúce najmä z pôsobenia následkov živelných pohrôm, havárií, katastrof alebo teroristických útokov s dôrazom na civilnú ochranu, pohyb v prírode, poskytovanie prvej pomoci a hasenie malých požiarov, prispieva k upevneniu návyku poskytnúť pomoc v prípade mimoriadnych udalostí, napomáha k vytváraniu pozitívnych morálnych vlastností, rozvíja tvorivé odborno-teoretické vedomosti a odborno-technické schopnosti žiakov, rozvíja a upevňuje vzťahy, kolektívnu zodpovednosť. Žiakov má motivovať k záujmovej činnosti, mimoškolskému vzdelávaniu, zmysluplnému cielenému, účelnému a efektívnemu využívaniu voľného času žiakov.

Ďalej vytvára vzťah žiakov k prierezovému učivu „Ochrana života a zdravia", prispieva k zvyšovaniu počtu pravidelne športujúcich žiakov, formuje v nich trvalý vzťah k tejto činnosti v záujme zvyšovania telesnej zdatnosti, posilňovania zdravia a formovania zdravého životného štýlu. V neposlednom rade vytvára pre školy a pedagogických zamestnancov konkurenčné prostredie na porovnávanie kvality výchovno-vzdelávacieho procesu obohateného o atraktívne prvky.