Prejsť na obsah

Vyhlásenie mesta Košice k aktuálnej situácii v športe

V médiach odznela v pondelok 14. mája 2018 ďalšia nepríjemná správa. Družstvo mužov Košických býkov (KB) už nebude pôsobiť v Eurovia Slovenskej basketbalovej lige. Mesto Košice s poľutovaním prijalo túto smutnú správu, pretože počas dvoch mesiacov opustili extraligu z ekonomických dôvodov po basketbalistkách Good Angels aj basketbalisti KB Košice. 

Mesto vníma tento problém už dlhšie, ale systémové riešenia sa dajú nastaviť iba na centrálnej úrovni prostredníctvom zákonných úprav. Verejnosť oprávnene vníma negatívne všetky ekonomické dopady na šport v Košiciach, lebo je zlé, ak o existencii športovcov, ktorí bojujú so srdcom najlepšie ako vedia a prispôsobujú tomu aj svoj súkromný život, nerozhodujú v konečnom dôsledku body, ani výborné umiestnenia, ale rozhodnutia ekonomík klubov. Uvedomujeme si, že podobne skončila v Košiciach hádzaná, alebo i obľúbený futbal, ktorý aj napriek vybojovanému postupu do najvyššej futbalovej súťaže, prišiel o túto príležitosť. Mesto sa snaží pomáhať prostredníctvom dotácií, respektíve prenájmom športovísk na základe osobitného zreteľa všetkým klubom v meste, ktoré sa venujú mládeži. Avšak nie je v silách mesta uspokojiť všetkých 67 športov a v nich 147 športových klubov mesta tak, aby dokázali pokryť všetky svoje náklady na mládežnícky, a potom aj vrcholový, prípadne profesionálny šport. 

Začali sme s pasportizáciou všetkých športových objektov v meste, a k najväčšiemu mládežníckemu športovému podujatiu na Slovensku EYOF (Európsky olympijský festival mládeže) sme sa na rok 2021 prihlásili preto, aby sme nielen motivovali k športu mladých ľudí, ale aj získali prostriedky na výstavbu a modernizáciu športovej infraštruktúry v Košiciach. Mesto plánuje výstavbu novej multifunkčnej haly na loptové hry, národného tenisového centra, krytej plavárne a už známeho futbalového štadióna, ktorý mestu chýba už celé roky. To všetko si ale vyžaduje veľké investície. Profesionálne športové kluby, medzi ktoré patria najmä kluby kolektívnych športov pôsobiace v súčasnosti, prípadne v minulosti v najvyššej národnej súťaži (futbal, hokej, basketbal, hádzaná, volejbal, vodné pólo, florbal, americký futbal, basebal, futsal, nohejbal, hokejbal a to v mužskej aj ženskej kategórii), majú dnes vďaka všetkým nákladom tak vysoké rozpočty, že ak by sme chceli len týchto 24 tímov kolektívnych športov udržať v tabuľke na prvých priečkach národnej ligy z mestských peňazí, muselo by to ísť na úkor napríklad individuálnych športov. Ale čo je ešte horšie, aj na úkor materských škôl, základných škôl, údržby ciest, čistoty mesta. A to sú vitálne funkcie mesta, ktoré slúžia všetkým jeho obyvateľom i návštevníkom, a nie iba úzkej skupine športových nadšencov. 

Týmto vyhlásením chceme oceniť a poďakovať sa za prácu všetkým športovým zanietencom, nadšencom a športovcom v profesionálnych kluboch. Za to, že aj napriek ťažkým ekonomickým podmienkam či problémom s infraštruktúrou, ktorú sa snažíme riešiť, dokážu dosahovať výsledky, na ktoré sme právom hrdí, a titul mesto športu Košiciam aj vďaka týmto výsledkom patrí právom. Nemožno však zabudnúť ani na individuálnych športovcov, ktorí to tiež nemajú ľahké, ale ich meno sa mediálne ťažšie predáva. Preto veľa ľudí ani nevie, že v Košiciach vyrástlo niekoľko stoviek individuálnych športovcov, ktorí mali medzinárodné úspechy na veľkých podujatiach. Závislá práca , teda vzťah zamestnávateľ a zamestnanec nie je v kolektívnom športe žiadnou novinkou, a generálny pardon, ktorý vyprší 31.12.2018, sa nezadržateľne blíži. My však veríme, že sa odvodové zaťaženie športovcov - profesionálov vyrieši na národnej úrovni. Mesto sa postará o športovú infraštruktúru, a občania tohto mesta budú aj naďalej chodiť na zápasy našich extraligových klubov. Tie majú výbornú mládežnícku základňu aj vďaka peniazom z mesta (tohto roku dotácie 720 tisíc eur na šport), a veríme, že po zmenách ich ekonomických podmienok budú opäť na prvých priečkach v národných súťažiach.

Vyhlásenie a poďakovanie mesta všetkým športovcom, ich trénerom a funkcionárom v kluboch sme vydali s cieľom objasniť verejnosti neľahkú situáciu športu v meste, ktorú v žiadnom prípade nezľahčujeme, nezbavujeme sa zodpovednosti, ale snažíme sa touto cestou vysvetľovať, pomáhať a vytvárať pre šport v meste optimálne podmienky. Niektoré systémové zmeny na národnej úrovni by športu aj obciam určite pomohli, ale nepôjde to ihneď.

Martin Petruško,

námestník primátora mesta Košice

Ivan Šulek,

vedúci referátu športu a mládeže mesta Košice