Prejsť na obsah

Kúpaliská ČH a na Rumanovej sú ďalej modernizované TRITON musí ostať uzavretý

V letnej sezóne 2018 sa môžu Košičania a návštevníci mesta tešiť na nový bazén Kúpaliska na Rumanovej a nové atrakcie pre najmenších návštevníkov na Kúpalisku ČH. Spoločnosť Tepelné hospodárstvo Košice (TEHO), ktoré okrem prevádzkovania týchto dvoch zmodernizovaných kúpalísk postupne preberá do správy aj Kúpalisko TRITON, nebude môcť otvoriť v tejto sezóne jeho brány. Kúpalisko TRITON nie je v súčasnom stave prevádzkyschopné a pre verejnosť musí ostať uzavreté. 

„Vykonali sme opakované obhliadky areálu Kúpaliska TRITON a preštudovali sme všetky dostupné podklady, vrátane revíznych a technických správ k technologickým zariadeniam. Dospeli sme k jednoznačnému záveru, že Kúpalisko TRITON nie je v stave, spôsobilom na ďalšiu prevádzku a potrebuje nevyhnutne komplexnú rekonštrukciu," hovorí riaditeľ spoločnosti TEHO Štefan Kapusta. 

Kúpalisko TRITON má okrem zrekonštruovanej technológie úpravne vody v kritickom stave všetky technologické zariadenia. Zrekonštruovaná technológia úpravne vody bola umiestnená do nevhodných priestorov, takže ani počas jej prevádzky nie je možné dodržať zásady ochrany a bezpečnosti práce pri manipulácii s chemickými látkami pre úpravu bazénovej vody.

Elektrické zariadenia na Kúpalisku TRITON sú umiestnené pod úrovňou terénu a nevyhovujú tomuto prostrediu, elektrické rozvádzače sú zavlhnuté zvnútra aj zvonku. Periférne elektrické zariadenia, zásuvky, ani osvetľovacie telesá nie sú vo vyhotovení, vhodnom do vlhkého prostredia. V takomto stave je vylúčené ich prevádzkovať alebo získať platné revízie. 

V areáli kúpaliska chýbajú sprchy s teplou pitnou vodou, ako to vyžaduje platná vyhláška ministerstva zdravotníctva. Ďalším závažným nedostatkom je, že tobogany nemajú žiadne revízie a skúšky, potvrdzujúce ich bezpečnú prevádzkovateľnosť podľa platnej európskej normy. Kúpalisko TRITON má úplne nefunkčný plavecký bazén. Všetky bufety a stánky v jeho areáli sú v zlom technickom stave. Toalety potrebujú nevyhnutnú rekonštrukciu, revízie a skúšky si vyžadujú aj studne v areáli kúpaliska. 

Najvážnejším problémom Kúpaliska TRITON sú ale majetkovo-právne nevysporiadané pozemky, na ktorých sa kúpalisko nachádza. Väčšina z nich nie je vo vlastníctve mesta Košice, ktoré kúpalisko prevzalo od Miestneho podniku služieb Mestskej časti Košice – Juh v likvidácii od 1. januára 2018. Investícia do komplexnej rekonštrukcie a modernizácie Kúpaliska TRITON zo strany mesta Košice je podmienená tým, že musí vlastniť všetky pozemky v areáli kúpaliska.