Prejsť na obsah

Historická dominanta Košíc sa rozsvieti na červeno

Hemofíliou trpí vo svete 1 z 1.000 ľudí. Svetová hemofilická federácia (WHF) v roku 1989 vyhlásila 17. apríl za Svetový deň hemofílie. Stalo sa tak na počesť zakladateľa WHF, Franka Schnabela, ale hlavnou myšlienkou je snaha zlepšiť globálnu starostlivosť o ľudí s hemofíliou. Svetový deň hemofílie si každoročne pripomína 134 krajín od Španielska až po Sudán, Čínu, Českú republiku, USA, Uzbekistan, Kanadu, Kamerun. Patrí k nim aj Slovensko a mesto Košice. 

Hemofília je vrodená krvácavá choroba, ktorá spôsobuje, že si organizmus hemofilika nedokáže v dostatočnom množstve vytvárať bielkovinu, ktorá zabezpečuje zrážanie krvi. Tejto chorobe sa hovorí aj „kráľovská choroba". WHF sa posledné roky snaží zvýšiť povedomie a informovanosť o vrodených krvácavých ochoreniach rozsvietením červených svetiel v domácnostiach a osvetlením významných budov a monumentov na červeno. Slovenské hemofilické združenie sa chce pripojiť ku iniciatíve WFH a rozšíriť okruh monumentov, ktoré budú vysvietené na červeno k Svetovému dňu hemofílie aj na Slovensku. Do celosvetovej výzvy sa zapojí i mesto Košice. V utorok 17. apríla 2018 sa načerveno rozsvieti dominanta mesta-Dóm svätej Alžbety

Pripojiť sa k iniciatíve môžu aj jednotliví občania Slovenskej republiky. Rozsvieťte v tento deň červené svetla na znak podpory pacientov s nevyliečiteľným vrodeným krvácavým ochorením.