Prejsť na obsah

V stredu (11. 4.) bude spomienková slávnosť pri príležitosti 118. výročia narodenia S. Máraiho

S podporou Vlády SR, Petőfiho literárneho múzea v Budapešti, Slovenského národného múzea – Múzea kultúry Maďarov na Slovensku, Mesta Košice, a v spolupráci s Komisiou národnostných menšín pri Mestskom zastupiteľstve v Košiciach, sa v stredu (11. 4. 2018) uskutoční Spomienková slávnosť pri príležitosti 118. výročia jednej z najvýznamnejších postáv európskej literatúry, Sándora Máraiho.

Spomienková slávnosť, vrátane kladenia vencov a kytíc, sa začne o 16.00 hod. pri soche významného spisovateľa na Máraiho námestí (roh Zbrojničnej a Mäsiarskej ulice) v Košiciach. Účasť, okrem iných, potvrdil aj generálny konzul Maďarska v Košiciach, pán Attila Haraszti, a neter spisovateľa, pani Judit Jáky. V programe vystúpia študenti Gymnázia a ZŠ Sándora Máraiho v Košiciach. 

O 16,45 sa uskutoční znovuotvorenie Pamätnej izby Sándora Máraiho na Mäsiarskej ulici č. 35, s novou expozíciou. Medzi vystavenými predmetmi sa opäť objavia niektoré originálne predmety z pôvodnej výstavy spred roku 2011, hlavným partnerom pre prípravu a realizáciu výstavy je Mestský výbor Csemadoku v Košiciach.

Sándor Márai (1900 - 1989), pôvodným priezviskom Grosschmid, sa narodil v Košiciach. Ako prvý písal pre maďarských čitateľov o dielach Franza Kafku. Napísal mnoho kníh v slovenčine (napr. Sviece dohárajú), češtine (Cizí lidé), angličtine (Embers), nemčine (Die jungen Rebellen). Jeho literárny štýl porovnávajú so štýlom Thomasa Manna. Zomrel v americkom San Diegu, rok po smrti dostal najvyššie maďarské umelecké vyznamenanie - Kossuthovu cenu.



Prílohy

1. PDF 852,58 KB 118. výročie narodenia S. Máraia Spomienková slávnosť - program