Prejsť na obsah

VÝZVA NA PREDCHÁDZANIE POŽIAROV TRÁVNATÝCH PORASTOV A LESOV

Vážení spoluobčania,

s príchodom jarných dní sa každoročne v prírode vytvárajú podmienky pre zvýšené nebezpečenstvo vzniku požiarov. V jarných mesiacoch sa nová vegetácia len rozvíja a pozostatky starej suchej vegetácie, lístia, ihličia, trávy predstavujú nebezpečenstvo vzniku požiaru a jeho rozšírenie hlavne v lesných porastoch. Lesné požiare spôsobujú každý rok nie len veľké materiálne ale aj veľké ekologické škody. Pritom si musíme uvedomiť, že obnova požiarom zničených lesných porastov je dlhodobý proces a trvá niekoľko desiatok rokov. Z uvedených dôvodov Vás vážení spoluobčania žiadam, aby ste oheň zakladali len na určených miestach a pri odchode venovali zvýšenú pozornosť jeho dokonalému uhaseniu.

Najčastejšou príčinou vzniku požiarov v jarnom období je vypaľovanie trávy a suchých porastov. Táto činnosť je bez povolenia zakázaná.  Z toho dôvodu Vás upozorňujem na nebezpečenstvo pri spaľovaní trávy, ktoré každý rok spôsobuje smrteľné zranenia, požiare budov, stohov slamy a lesných porastov.

Chcem Vás požiadať, aby aj s Vašou podporou sme chránili naše lúky a lesné porasty. V prípade spozorovania požiaru nahláste túto skutočnosť na tel číslo 112, resp. 150. Len spoločným úsilím, opatrnosťou a ostražitosťou sa nám podarí zvýšené nebezpečenstvo vzniku požiarov znižovať a tým zabrániť stratám na životoch, zdraví občanov, materiálnych hodnôt a ochrániť prírodu.

Želám Vám príjemný pobyt v prírode

                                                                       

                                        Martin Petruško

                                        námestník primátora mesta Košice