Prejsť na obsah

Svetový dňa povedomia o autizme podporí aj Knižnica pre mládež mesta Košice

Knižnica pre mládež mesta Košice sa zapojí do programu Základnej školy pre žiakov s autizmom, aby si tak spoločne uctili modrý deň, Svetový deň povedomia o autizme (2.4.).

V stredu 4. apríla 2018 o 10.00 hodine bude pri príležitosti Dňa povedomia o autizme v pobočke Knižnice pre mládež mesta Košice, v LitParku na Kukučínovej 2, slávnostne sprístupnená výstava Svet autizmu. „Otvorenie výstavy bude spojené s prezentáciou výtvarných prác žiakov s autizmom, ktoré sme spoločne s touto špeciálnou školou pre deti s autizmom pripravili pre ich rodičov a priateľov", informuje o spoločnom podujatí Iveta Hurná, riaditeľka knižnice. Výstava bude potom verejnosti v LitParku k dispozícii až do 18. apríla 2018.

Program tohto dňa bude oveľa bohatší´

Spomínaná výstava je len sprievodnou akciou v rámci celodenného programu". Program začne ráno v škole, kedy v priebehu prvej vyučovacej hodiny v rámci „Dňa otvorených dverí" budú môcť vidieť rodičia svoje deti počas vyučovacieho procesu. Program bude pokračovať spoločným balónovým pochodom ulicami mesta až do priestorov knižnice, kde už bude pre účastníkov pripravený pestrý kultúrny program a samotná vernisáž výstavy.

Cieľom je vyjadriť podporu

Cieľom organizátorov akcie je vyjadriť podporu všetkým, ktorých sa autizmus dotýka, zvýšiť povedomie o autizme, vyjadriť snahu začleniť ľudí s autizmom medzi seba a vytvoriť im podmienky pre zmysluplný život. „Poďme spoločne viac spoznať tieto výnimočné deti, výnimočných ľudí a premeňme náš aj ich všedný deň na nevšedný", vyzývajú spoločne za organizátorov akcie Iveta Hurná a Iveta Baková a zároveň vyjadrujú prosbu, aby verejnosť podporila tieto aktivity oblečením sa do modrej farby.

Deň otvorených dverí pre verejnosť

Okrem toho škola pripravuje aj Deň otvorených dverí pre verejnosť. „Ten bude prebiehať piatok, 27. apríla 2018 v Základnej škole pre žiakov s autizmom v priestoroch na Vojenskej ulici č. 13 v Košiciach, ale aj v elokovanom pracovisku ZŠ pre žiakov s autizmom na Charkovskej 1 v Košiciach." Bude určený pre širokú verejnosť, ktorú zaujíma vzdelávanie žiakov s autizmom. Počas dopoludnia návštevníci uvidia prácu špeciálnych pedagógov, ktorí sa tu denne venujú autistickým deťom. Môžu si urobiť predstavu, čo všetko takáto práca zahŕňa, aj ako sa dá pomôcť deťom rásť, napredovať a dať im šancu na začlenenie sa do spoločnosti. 

Základná škola pre žiakov s autizmom, ktorá je organizačnou zložkou Spojenej školy na Vojenskej ulici č. 13 v Košiciach. Je jedinou štátnou školou, ktorá vzdeláva žiakov s autizmom, či už s mentálnym postihnutím alebo bez mentálneho postihnutia, v Košiciach.

V rámci komplexnosti poskytovania starostlivosti o deti s autizmom, od septembra 2017 otvorili aj materskú školu pre deti s autizmom, ktorá má momentálne tri triedy so 16 deťmi. Základná škola pre žiakov s autizmom má v školskom roku 2017/2018 77 žiakov s rôznymi formami autizmu. Triedy sú delené na triedy pre žiakov s autizmom bez mentálneho postihnutia s jednoliatymi ročníkmi od prípravného až po 9. ročník a na triedy pre žiakov s autizmom s mentálnym postihnutím taktiež od prípravného ročníka po deviatu triedu.

Zdroj: KNIŽNICA PRE MLÁDEŽ MESTA KOŠICE