Prejsť na obsah

Rudolf Schuster sa stal ako prvý v histórii Košíc nositeľom najvyššieho ocenenia mesta – Pro Urbe

Prezidentovi Slovenskej republiky v rokoch 1999 – 2004, dvojnásobnému primátorovi mesta Košice, scenáristovi, dramatikovi, prozaikovi, cestovateľovi, najmä však veľkému propagátorovi a šíriteľovi dobrého mena Košíc nielen na Slovensku, ale aj vo svete, odovzdal cenu v historickej radnici na Hlavnej ulici košický primátor Richard Raši.

Ocenenie si R. Schuster prevzal za účasti rodinných príslušníkov, najvyšších predstaviteľov mesta, cirkvi, košických vysokých škôl a mnohých ďalších hostí. Jednej z najvýznamnejších a najvýraznejších osobností Košíc bola cena Pro Urbe udelená práve za prínos k rozvoju mesta, a budovanie jeho dobrého mena doma i v zahraničí.

„Je mi veľkou cťou, že dnes odovzdávame túto cenu po prvýkrát a ako prvému vzácnemu človeku a veľkej osobnosti, pánovi prezidentovi Rudolfovi Schusterovi. Symbolické je, že dnešná slávnosť na jeho počesť sa koná v priestoroch historickej radnice mesta Košice. Práve on ju vrátil do majetku mesta a dal ju prekrásne zrekonštruovať. A to je iba jeden príklad z nespočetného množstva projektov, rozhodnutí a aktivít pána prezidenta Rudolfa Schustera, ktoré urobil v prospech rozvoja nášho mesta, a ktorými sa nezmazateľne zapísal do jeho histórie, plným právom a navždy. Dovoľte mi ešte raz zdôrazniť, že po prvýkrát v histórii udeľujeme toto najvyššie verejné ocenenie občanovi, obyvateľovi mesta, ktorý sa obzvlášť významným spôsobom zaslúžil o hospodársky, sociálny i kultúrny rozvoj mesta, jeho zveľaďovanie, a šírenie dobrého mena doma i v zahraničí," uviedol v slávnostnom príhovore R. Raši.

Podľa jeho slov, keď navrhoval košickému mestskému zastupiteľstvu aby odsúhlasilo udelenie ceny Pro Urbe pre R. Schustera netušil, že odovzdanie ocenenia bude jeho posledným aktom vo funkcii primátora mesta Košice.

„Som vďačný osudu, že to takto zrežíroval, a ja sa lúčim s pozíciou košického primátora pri takejto vzácnej príležitosti, a s človekom, ktorý bol vždy mojím vzorom," dodal primátor, aby vzápätí v mene všetkých Košičanov poďakoval R. Schusterovi za všetko, čo pre Košice doposiaľ urobil. A nebolo toho málo. Za všetko hovorí napríklad kompletná rekonštrukcia Hlavnej ulice, „dotiahnutie" pitnej vody do mesta keď jej bol v Košiciach akútny nedostatok, zavedenie osláv Dňa mesta Košice, zriadenie unikátneho leteckého múzea, vrátane Galérie prezidentských lietadiel, a mnoho ďalšieho.

„Som Košičan, tu som sa narodil a vážim si také vysoké ocenenie. Myslím si ale že patrí všetkým Košičanom, najmä tým, ktorí so mnou vydržali v tom kritickom čase keď nebolo peňazí, a bolo treba rekonštruovať mesto. Sám by som nič nedokázal, vždy to bola kolektívna práca, ja som to len ako stavbár usmerňoval a dirigoval... Mám dobrý pocit keď chodím po meste a ľudia sú povďační, že mesto ožilo. Že sa vrátili do mesta, osvojili si ho, a to že sa v meste cítia dobre bolo vždy mojím cieľom," uviedol po prevzatí ocenenia R. Schuster.