Prejsť na obsah

Eurovia na Triede SNP finišuje, dokončieva prístrešky na zastávkach, trať začne už aj zatrávňovať

Zástupcovia Eurovie SK, ktorá modernizuje v Košiciach električkové trate a zástupcovia investora (Mesto Košice), sa dnes ( 8. 3. 2018) stretli na ďalšom z pravidelných kontrolných dní na stavbe. Viceprimátor mesta Martin Petruško sa zaujímal napríklad aj o to, či ešte hrozia pre motoristov na Triede SNP nejaké dopravné obmedzenia, respektíve, kedy začnú po trati opäť jazdiť električky.

Štefan Bálint, riaditeľ košického závodu Eurovia SK informoval viceprimátora, že počas minulého týždňa nemohli robiť niektoré práce, lebo im to veľmi nepriaznivé klimatické podmienky nedovoľovali.

„Na Triede SNP teraz intenzívne ukončujeme práce na komunikáciách, koľajovom telese, dokončujeme nástupištia pre cestujúcich. Postupne chceme pokračovať v uvoľňovaní ďalších úsekov cestných komunikácií na Triede SNP pre motoristickú verejnosť. Uvoľnili sme už úsek od kina Družba po Bernolákovu ulicu, ak sa nám to podarí, v piatok (9. 3. 2018) alebo v sobotu (10. 3. 2018) uvoľníme pre dopravu aj úsek od „novej" nemocnice po obchodné centrum Billa, celý tento pás tak bude prejazdný v plnom profile," uviedol Š. Bálint.

Doplnil, že v opačnom smere sa tak stane trochu neskôr, pravdepodobne však pôjde iba o niekoľko dní. Musia totiž ešte doasfaltovať križovatku pri nemocnici a križovatku Triedy SNP s Toryskou ulicou.

„Približne do dvoch týždňov by sme ale už mohli mať, ak sa znova nejako extrémne nezmení počasie, prejazdnú v plnom profile celú Terasu v jednom i druhom smere. Zhotoviteľ diela ma dnes, okrem iného informoval, že električky by mali začať jazdiť po Triede SNP najneskôr v polovici apríla, všetko záleží už len na administratívnych úkonoch ohľadom vydania všetkých zákonom vyžadovaných povolení. Čo sa týka prác na ucelenej časti stavby v čiastočne uzavretom úseku od križovatky Štúrova – Toryská po križovatku Dunajská – Idanská – Moldavská cesta, tak ako sme už verejnosť viackrát informovali, až po spustení električiek po Terase, môžu stavbári uzavrieť a začať s prácami aj na okružnej križovatke na Moldavskej ceste," zdôraznil M. Petruško.

Napriek tomu, že Eurovia musí obidve spomínané križovatky na triede SNP asfaltovať v celej ich šírke, dopravné obmedzenia pre motoristov by mali byť minimálne. Stavbári budú totiž pracovať len počas sobôt, čiže uvedené nevyhnutné dokončovacie práce potrvajú na každej križovatke vždy iba jeden deň. Takmer na celej modernizovanej trati na Triede SNP sú už položené aj špeciálne ekologické absorbčné rohože, dnes, respektíve v najbližších dňoch, začne subdodávateľ Eurovie dávať na trať aj umelý trávnatý koberec, neskôr ho doplnia aj živou zeleňou. Ukladanie „trávy" je ale takisto podmienené počasím, môže sa to robiť len pri plusových (5 stupňov a viac) teplotách ovzdušia.