Prejsť na obsah

MŠ Palárikova 22, Košice

40-ročná jubilantka – Materská škola Palárikova 22, Košice

Život materskej školy na Palárikovej ulici v Košiciach sa v mesiaci február obohatil o rozprávkové a pestrofarebné oslavy 40. výročia jej otvorenia. Dňa 1. februára 1978 sa prvýkrát otvorila pestrá kniha, ktorá prezentuje históriu, tradície, aktivity a činnosť materskej školy.
 
Čo znamená 40 rokov v živote jednej materskej školy?
Tisíce a tisíce detských životov, drobných rúk malých človiečikov, ktoré hľadali silu, keď ich rodičia odchádzali. Tisíce nových ľudských osudov, v ktorých práve materská škola bola prvým centrom vonkajšieho sveta, miestom výchovy a vzdelávania, sebauvedomenia, sebaprezentácie i socializácie a to v prostredí plnom lásky, podpory a úcty.

Oslavy 40. výročia otvorenia materskej školy začínali Dňom otvorených dverí pod názvom „Dobrodružná cesta Rozprávkovom". Deti spolu s rodičmi a starými rodičmi prechádzali rozprávkovými krajinami a plnili stanovené úlohy. V Ľadovom kráľovstve si spoločne s Elsou a Olafom vytvorili krásnu snehovú vločku a prejavili šikovnosť v snehovej guľovačke. Máša a medveď pozvali návštevníkov na potulky lesom, z ktorého cestu von bolo potrebné nájsť vo vytvorenom labyrinte. Morský svet pripravil hosťom množstvo tajomstiev a úloh v podaní dvoch čarokrásnych morských panien. Deti chytali rybičky podľa farieb, fotili sa v kráľovskej mušli, skladali puzzle a dotvárali morský svet vodnými živočíchmi. Vo Veselej farme sa starali o zvieratká, zahnali neposlušné ovečky a prasiatka do dvora, zbierali vajíčka či prenášali seno vo fúrikoch. Za splnenie všetkých úloh čakala deti sladká odmena.

Pri príležitosti osláv vyrobili deti darčeky pre svojich kamarátov, ktoré boli prezentované vo vytvorenom kútiku „Deti deťom". Deň otvorených dverí sa stretol s veľkým záujmom, všetci prítomní prejavili nadšenie nad detailnou prípravou prostredia, vysoko ocenili a pozitívne hodnotili organizáciu a realizáciu rozprávkových svetov.

Oslavy jubilea školy pokračovali slávnostným stretnutím zástupcov všetkých spolupracujúcich orgánov pod názvom „40 krokov našej materskej školy", pretože materská škola nemôže existovať a kvalitne fungovať ako izolovaný subjekt.
Svojou prítomnosťou obohatili sviatočné stretnutie aj pozvaní hostia, medzi nimi starosta MČ Košice – Juh JUDr. Jaroslav Hlinka, za mesto Košice a oddelenie školstva Mgr. Ivan Šulek, riaditeľka Strediska
služieb škole Ing. Mária Mižáková, riaditelia spolupracujúcich škôl, bývalí a súčasní zamestnanci školy, rodičia, sponzori a ďalší hostia.

Srdcia všetkých prítomných potešili deti materskej školy nezabudnuteľným vystúpením v hudobno-pohybovej dramatizácii Tanec snehových vločiek, spevácky zbor MŠ Speváčik, prezentácia našich najmenších Do škôlky sa tešíme, či ľudové pásmo. Na narodeninovej oslave nechýbala veľká torta, či panel dokumentujúci históriu a súčasnosť materskej školy pod názvom „Vtedy a teraz".

Od otvorenia materskej školy sa udialo veľa zmien s cieľom adaptácie sa na meniace sa podmienky, požiadavky detí, rodičov i spoločnosti. Jej poslanie sa však nezmenilo. Naším prvoradým záujmom je poskytovať deťom kvalitnú výchovu a vzdelávanie, prejaviť im lásku, porozumenie a dať im hodnotné základy do ďalšieho života. Pri príležitosti týchto sviatočných chvíľ ďakujeme všetkým, ktorí boli súčasťou materskej školy po celý čas jej existencie, ktorí boli a sú pevným ohnivkom reťaze, ktorá školu posúva dopredu.

Materskej škole – 40 ročnej jubilantke želáme, aby sa naďalej úspešne rozvíjala, aby mala dostatok šťastných detí prežívajúcich plnohodnotné detstvo, spokojných rodičov, odborne zdatných, kreatívnych a empatických zamestnancov a deťom veľa úspechov v budúcnosti.

Spracovala: Mgr. Eva Chovancová, riaditeľka MŠ