Prejsť na obsah

Vyhlásenie mesta Košice k zrušeným linkám spoločnosti Wizz Air z Košíc

Spoločnosť Wizz Air začala do Košíc lietať 17. septembra 2013 vďaka aktívnej spolupráci mesta Košice a Letiska Košice. Prvou otvorenou destináciou bol Londýn Luton, kde sa okamžite potvrdil obrovský dopyt po tejto linke a frekvencia letov bola v priebehu niekoľkých mesiacov navýšená z dvoch na sedem letov týždenne. Táto linka bola zo strany mesta Košice podporená prostredníctvom oblastnej organizácie cestovného ruchu Košice Turizmus. Išlo o prvý projekt na Slovensku, kedy sa úsilie Letiska Košice a mesta Košice resp. oblastnej organizácie Košice - Turizmus podarilo spojiť. Výsledkom je úspešná linka, ktorá je už prevádzkovaná bez akejkoľvek podpory a od jej otvorenia ju využilo viac než 500 tisíc cestujúcich. 

Úspešná linka do Londýna bola impulzom pre ďalší rozvoj leteckej dostupnosti Košíc i celého východného Slovenska. Spoločnosť Wizz Air otvárala ďalšie linky a do Košíc začali lietať aj nové sieťové letecké spoločnosti: Poľské aerolínie LOT a Turkish Airlines. Ďalším projektom, ktorý si vyžadoval aj finančnú participáciu, bolo historicky prvé priame letecké spojenie Košíc s Nemeckom, a to konkrétne linka z Košíc do Kolína nad Rýnom. Mesto Košice sa spojilo s Košickým samosprávnym krajom a prostredníctvom svojich organizácií cestovného ruchu (Košice Turizmus a Košice Región Turizmus) túto linku podporili. 

Primátor mesta Košice Richard Raši: „Sme veľmi sklamaní z toho, že Wizz Air ruší linky z Košíc do Kolína, Tel-Avivu a Doncastru Shefieldu. Pre Letisko Košice budeme tak ako aj v minulosti nápomocní, aby sme čím skôr našli náhradu za tieto úspešné spojenia."

Viceprimátorka mesta Košice a predsedníčka Správnej rady organizácie Košice - Turizmus Renáta Lenártová: „Z hľadiska cestovného ruchu je veľkou stratou každá zrušená linka, ktorou lietali turisti do Košíc. Obzvlášť keď pozitívny prínos v počte návštevníkov Košíc z týchto liniek už bol v turizme viditeľný. Jedným z mála pozitív na súčasnej situácii je to, že ostatní dopravcovia, lietajúci do Košíc, ponúkajú alternatívne spojenia, napríklad do Tel Avivu sa dá veľmi pohodlne z Košíc odletieť na palube Turkish Airlines a do Kolína, resp. okolitých miest, na palube Austrian Airlines, Českých Aerolínií alebo Poľských Aerolínií LOT."