Prejsť na obsah

Dominanty Košíc zažiaria purpurovou farbou na znak spolupatričnosti a podpory

Dóm sv. Alžbety a Súsošie Immaculata sa dnes rozsvietia na počesť malých bojovníkov, ale aj ľudí, ktorým do života zasiahla vážna diagnóza.

Košice budú dnes od 16,15 hod. svietiť farbou purpurového srdca počas Svetového dňa predčasne narodených detí a pripoja sa k desiatkam miest po celom svete. Pomôžu tak upozorniť na vážny a rastúci problém predčasných pôrodov. Na Slovensku sa každoročne narodí predčasne každé deviate dieťa. Nezriedka sa u nich vyskytujú dlhodobé zdravotné následky, aj 10-krát častejšie, ako u donosených novorodencov. Čísla každý rok stúpajú, preto je dôležité dostať túto problematiku do povedomia ľudí. Dlhodobá starostlivosť o predčasne narodené deti je náročná, preto potrebujú rodiny s predčasniatkami pomoc a podporu. Na Slovensku je niekoľko Centier včasnej intervencie, jedno z nich aj v našom meste.

V tejto farbe nasvietené dominanty miest sa viažu aj k podpore ľudí, zápasiacich s vážnym onemocnením. 16.november je Svetovým dňom boja proti rakovine pankreasu. Ešte pred tromi rokmi bola rakovina pankreasu na Slovensku diagnózou o ktorej sa príliš nehovorilo. Toto tabu sa na Slovensku podarilo prelomiť. Hoci situácia je stále kritická, už tretí rok sa naša krajina zapája do masívnej informačnej a podpornej kampane na pomoc pacientom s rakovinou pankreasu a ich rodinám.