Prejsť na obsah

Slávnostné osvetlenie Dómu sv. Alžbety počas Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých

Nadchádzajúci Sviatok všetkých svätých a Pamiatku zosnulých si uctí mesto Košice slávnostným osvetlením mestskej dominanty – Dómu sv. Alžbety. V utorok a stredu (31.10.-1.11.) sa celá katedrála po zotmení rozžiari meniacimi sa farbami s dominantnou zlatou farbou, ktorá je v kresťanskej liturgii symbolom veľkej slávnostnej chvíle, nebeskej slávy, ale aj Božieho požehnania.

Vo štvrtok (2.11.) sa dóm "odeje" do fialovej – farby mieru, pokánia, pokory a tajomstva. Používa sa aj cez advent, počas pôstneho obdobia, pri omšiach za zomrelých a pri pohreboch.

„Sviatok Všetkých svätých a Pamiatka zosnulých sú dni, keď si pripomíname tých, ktorí už, žiaľ, nie sú medzi nami, ale stále žijú v našich srdciach. Nemali by sme zabúdať na to, čo nám do života priniesli a pripomenúť si, čo pre nás znamenali. Pre dominantu Košíc sme vybrali farby, ktoré symbolizujú chvíle rozjímania a spomienok, aby sme sa na chvíľu všetci spoločne zastavili a zotrvali v tichu," povedal primátor Richard Raši.

Vznik Sviatku všetkých svätých sa vo východnej cirkvi datuje už od 4. storočia. V západnej cirkvi to bolo o niečo neskôr, v 7. storočí. Hneď po Sviatku všetkých svätých prichádza Pamiatka zosnulých, sviatok, ktorý je u nás rozšírený aj pod názvom Dušičky. V tieto dni navštevujeme cintoríny a zapálením sviečky spomíname na našich blízkych. Vzdávame im tak úctu a vysielame odkaz, že aj keď nie sú medzi nami, v našich mysliach budú žiť večne.