Prejsť na obsah

ZŠ Postupimská 37, Košice

Slávnostná certifikácia medzinárodného programu Zelená škola

Dňa 5. októbra 2017 sa v priestoroch Technickej univerzity vo Zvolene stretlo vyše 300 žiakov, učiteľov a riaditeľov škôl z celého Slovenska, aby si slávnostne prevzali medzinárodný certifikát a vlajku programu Zelená škola. Odovzdávania sa osobne zúčastnil aj prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska.

Vlajku a certifikát programu Zelená škola získalo 110 aktívnych škôl, ktoré počas uplynulých dvoch rokov realizovali environmentálnu výchovu a praktické aktivity s priamym zapojením žiakov. Ich cieľom bolo rozvíjať participáciu na škole, ponúkať zaujímavejšie formy vyučovania a znížiť vplyv školy na životné prostredie. Okrem Slovenska sa certifikát udeľuje v ďalších 62 krajinách sveta.

Zelená škola je funkčným nástrojom pre zmenu školstva zdola. Naše školy chránia životné prostredie, vzdelávajú v environmentálnych témach a zároveň zlepšujú vzájomné vzťahy, posilňujú zodpovednosť a tvorivosť svojich žiakov," konštatuje manažér programu Zelená škola Juraj Oravec.

Oceňovania sa osobne zúčastnil aj prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska, ktorý žiakom a učiteľom odkázal, že práve školy a učitelia sú tým rozhodujúcim faktorom, ktorý vytvára v mladej generácii vzťah k životnému prostrediu a formuje ich do budúcnosti.
Zelená škola je najväčší environmentálny program na svete. Zapojených je doň viac ako 52-tisíc škôl zo všetkých kontinentov. Na Slovensku je v tomto školskom roku zapojených do programu 321 škôl. Program Zelená škola získal v roku 2016 cenu ministra životného prostredia za mimoriadne výsledky a dlhodobé aktivity v ochrane a starostlivosti v tejto oblasti. Uznanie získal aj od Environmentálneho programu OSN (UNEP). Koordináciu programu zabezpečuje Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica. Generálnym partnerom programu je ZSE, partnermi programu sú DM drogerie markt a Nadácia Slovenskej sporiteľne.

Medzinárodný certifikát programu Zelená škola získali aj tri košické školy:
MŠ Oštepová 1
ZŠ Postupimská 37
ZŠ s MŠ Želiarska 4


Blahoželáme!