Prejsť na obsah

Sprejazdnia obojsmerne Popradskú, od pondelka časť Komenského, začne už po nej jazdiť aj MHD

Košičania zrejme dostanú i vianočný darček v podobe električiek premávajúcich po Komenského

Viceprimátor mesta Košice Martin Petruško sa počas dnešného (12. 10. 2017) kontrolného dňa na stavbe modernizácie košických električkových tratí (MET) dozvedel od zhotoviteľa diela (Eurovia SK) viaceré pozitívne správy pre Košičanov. Od dnešného večera by už mali vodiči bez problémov jazdiť cez Popradskú ulicu nielen v smere od amfiteátra na sídlisko KVP, ale aj opačne. Zo sídliska KVP po Popradskej s odbočením vpravo na Triedu SNP. Od pondelka sprejazdnia pre autá úsek od Strojárenskej po Letnú, od stredy by už po celej Komenského ulici mali začať jazdiť aj autobusy košickej mestskej hromadnej dopravy. Košičania, ak všetko pôjde dobre, dostanú zrejme i vianočný darček, električky premávajúce po zmodernizovanej trati na Komenského ulici.

M. Petruško sa zaujímal v súvislosti s Popradskou ulicou, ako a či by sa dalo pomôcť ľuďom, ktorí tam majú rodinné domy. Niektorí z nich totiž tvrdia, že po dokončení modernizácie daného úseku budú mať sťažený prístup k svojim nehnuteľnostiam. Dopravný inžinier Pavel Titl vysvetlil, že pred začatím rekonštrukcie sa dostávali vlastníci k domom vozidlami väčšinou jazdou po chodníku. Po novom rieši projekt problémovú situáciu tak, že namiesto pôvodného „vjazdu" bude nový, vyasfaltovaný, široký až tri metre. Celá plocha, po ktorej predtým bežne jazdili domáci či už po chodníku alebo po tráve, by mala byť zaasfaltovaná a vydláždená.

„Máme snahu vyjsť ľuďom v meste čo najviac v ústrety, ale aj my môžeme ísť v týchto veciach len do takej miery, ako nám to dovolí projekt," zdôraznil viceprimátor. „Stav, ktorý bol na Popradskej pri rodinných domoch pred rekonštrukciou bude teda nielen dodržaný, ale dokonca ešte lepší. Okrem iného aj preto, lebo v smere od amfiteátra na sídlisko KVP bude cesta pri Popradskej rozšírená o nový pripájací jazdný pruh. V opačnom smere bude na Triede SNP za električkovými koľajami, aj keď trochu neskoršie, takisto rozšírená cesta. Vodiči idúci zo sídliska KVP po Popradskej ulici sa tak potom budú môcť takisto bez problémov zaradiť na Triedu SNP, a plynulo pokračovať v jazde smerom k amfiteátru. Robíme to všetko preto, vrátane dnešného obojsmerného sprejazdnenia Popradskej ulice, aby sme v konečnom dôsledku čo najviac odľahčili, zjednodušili dopravu v meste, a dosiahli jej lepšiu plynulosť. "

Na Komenského ulici už nie sú žiadne výrazné stavebné obmedzenia, robia tam iba dopravné značenia, dokončujú nástupné ostrovčeky pre cestujúcich. Napriek tomu sa ale stavbári rozhodli, že ešte popracujú na križovatke Komenského s Watsonovou ulicou. Podľa projektu síce majú križovatku dokončenú, avšak nad rámec stavby MET jej chcú dať ešte krajší, estetickejší vzhľad.

„Podotýkam, že nebude uzavretá pre dopravu. Vždy odstavíme iba jeden z piatich jazdných pruhov, ktorý sa bude frézovať, zvyšné pruhy ostanú prejazdné. Robiť začneme v piatok popoludní, pracovať sa bude v čase mimo dopravných špičiek. Kompletne chceme mať križovatku urobenú v sobotu," informoval M. Petruška riaditeľ košického závodu zhotoviteľa diela, Štefan Bálint.

„Za veľmi dobrú správu pre obyvateľov Košíc považujem tú, že najneskôr od pondelka budúceho týždňa bude ulica v úseku od Strojárenskej po Letnú sprejazdnená pre individuálnu automobilovú dopravu. Snažíme sa o to, aby sme zvyšok Komenského mohli odovzdať do užívania pre motoristov najneskôr koncom októbra. Navyše, od budúcej stredy by mali začať premávať po celej Komenského ulici aj autobusy mestskej hromadnej dopravy, čo takisto považujem za veľké pozitívum," zhodnotil kontrolný deň M. Petruško.

Mesto Košice ako investor stavby však spolu so zhotoviteľom diela apelujú na vodičov áut, aby akceptovali fakt že Komenského ulica v úseku od Letnej po Havlíčkovu ostáva stále stavbou, a aby z toho dôvodu ešte nejazdili po tejto časti komunikácie. Dovtedy, kým nebude oficiálne sprejazdnená aj pre osobnú dopravu, čo by malo byť koncom tohto mesiaca.

Obojsmerné sprejazdnenie Popradskej ulice, ale aj koľajových prejazdov na križovatkách Triedy SNP so Šafárikovou triedou, respektíve Ružínskou ulicou, sú hlavnými podmienkami na to, aby mohla byť čiastočne uzavretá križovatka pri „novej nemocnici (Tr. SNP – Ipeľská). Podľa predbežných odhadov by to mohlo byť asi v polovici novembra.