Prejsť na obsah

Primátor zablahoželal Košičanke, ktorá zdolala kanál La Manche

Primátor mesta Richard Raši prijal v Historickej radnici Slovensku, ktorá preplávala kanál La Manche. Zuzana Jusková sa na to pripravovala takmer dva roky a v júli sa jej to ako historicky prvej Slovenke podarilo. Kanál medzi Francúzskom a Anglickom zvládla s bravúrnym časom 11 hodín a 16 minút.

Štyridsaťtriročná Košičanka Zuzana Jusková svojím výkonom utvorila nový slovenský rekord. O 8 minút dokonca predbehla aj svojho trénera Zoltána Makaia, ktorý La Manche pokoril ako prvý Slovák a dlhých 15 rokov držal najlepší čas. „Zdolať La Manche v rekordnom čase bol úžasný pocit. Pripravovala som sa už dva a pol roka vopred. Mesačne som plávala minimálne 120 km. Keď mi kouč povedal, že už som skoro v cieli a mám v hrsti aj nový časový rekord, bol to úžasný pocit - adrenalín, silné emócie, srdce mi búchalo, všetko ma hnalo dopredu," zaspomínala si vytrvalostná plavkyňa.

V Historickej radnici prijal primátor mesta aj ďalšiu našu úspešnú plavkyňu. Zuzana Mimovičová získala 2 tituly majsterky sveta a jedno striebro na Majstrovstvách sveta Masters v Budapešti. Titul Majster sveta v kategórii 25-29 rokov si vyplávala na trati 100m prsia a 200m polohové preteky. Druhé miesto pridala na 50m prsia.

Členka Športového klubu polície Košice sa plávaniu venuje od svojich desiatich rokov. Počas bohatej športovej kariéry sa zúčastnila viacnásobne všetkých vrcholných plaveckých súťaží - od Majstrovstiev Európy juniorov, Majstrovstiev Európy mužov a žien, Majstrovstiev sveta juniorov, Majstrovstiev sveta mužov a žien a Svetovej Univerziády. Jediná vrcholná súťaž - olympijské hry jej unikli v roku 2012, kedy jej k limitu účasti chýbala 1 stotina sekundy.

„Zuzke Juskovej patrí môj obdiv. Ako jediná žena dokázala zdolať 36-kilometrovú trať, čo muselo byť nesmierne náročné. Som hrdý na to, že pochádza práve z Košíc. Zuzka Mimovičová je naša historicky najúspešnejšia plavkyňa a ešte stále aktívne súťaží. V našom meste máme desiatky úspešných reprezentantov, ktorí nás zviditeľňujú a sú vzorom pre našu mládež. Držím im obom prsty, aby zdolali ďalšie športové aj súkromné méty," uviedol primátor Richard Raši.