Prejsť na obsah

Modernizácia križovatky VSS je podľa zhotoviteľa diela – Eurovie SK, takmer ukončená

Viceprimátora mesta Martina Petruška o tom na dnešnom (20. 7. 2017) kontrolnom dni informoval riaditeľ košického závodu zhotoviteľa diela – modernizácie električkových tratí (MET), Štefan Bálint. Podľa jeho slov, modernizáciu jedného z najdôležitejších košických dopravných uzlov už majú ukončenú takmer na sto percent.

Pred modernizáciou patrila križovatka VSS k najviac zaťaženým v meste. Každý deň tadiaľ prešlo za 24 hodín neuveriteľných, až vyše 58 tisíc motorových vozidiel, z toho 17 % ťažkých, nákladných. Križovatku tvorí celkovo 8 električkových výhybiek a 8 krížení koľajníc, ktorých stav bol pred modernizáciou vyhodnotený ako veľmi vážne narušený. Predovšetkým kamiónová doprava sa „podpísala" pod silné zdeformovanie a poškodenie výhybiek.

To všetko je už ale našťastie minulosťou. Na križovatke a v jej okolí sú osadené moderné svietidlá s úspornými LED svietidlami, nové semafory, urobené sú nové nástupištia pre cestujúcich, či už električkové, alebo autobusové. Motoristi budú mať k dispozícii napríklad i nové pripájacie odbočovacie jazdné pruhy v smere od MČ Sídlisko Nad jazerom na Južnú triedu, aj naopak.

„Vyzerá to tu naozaj veľmi dobre. Všetko teraz už speje k tomu, že po úspešnom ukončení zákonmi stanovených legislatívnych procesov, odovzdáme križovatku motoristom do užívania. Všetky žiadosti, ktoré sú nutné na to, aby mohlo byť vydané právoplatné povolenie na užívanie stavby už príslušné inštitúcie majú, čakáme na ich stanoviská," uviedol M. Petruško.

Dnes si opäť preveril aj postup prác na Komenského ulici. Stavbári ho znova ubezpečili, že ulicu, ktorá je súčasťou košickej maratónskej trate urobia tak, aby po nej mohli v prvú októbrovú nedeľu maratónci bežať bez problémov.

Rekonštrukcia a modernizácia križovatky VSS zvýši predovšetkým komfort a bezpečnosť prejazdu touto križovatkou.