Prejsť na obsah

Mesto pokračuje v rekonštrukcii školských športovísk

Jedným z cieľov mesta Košice je zvyšovať kvalitu a vybavenie siete športovísk základných škôl v rámci zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Už počas minulého roka, kedy sme boli Európskym mestom športu 2016, mesto začalo s postupným napĺňaním tohto zámeru. Do užívania sa vtedy odovzdal napríklad prvý zrekonštruovaný atletický ovál v Košiciach od čias ukončenia výstavby poslednej košickej ZŠ (r. 1995) na ZŠ Trebišovská 10, ale aj Inline ovál na ZŠ Bukovecká. V týchto dňoch budú dokončené a do prevádzky uvedené ďalšie školské športoviská-bežecký ovál na Belehradskej, atletický ovál a hokejbalové ihrisko na ZŠ L. Novomeského. V pláne je aj rekonštrukcia bežeckého oválu na ZŠ Krosnianska 2

Cieľom rekonštrukcií ihrísk je účelová dostupnosť telovýchovných a športových zariadení pre školopovinnú mládež tak, ako je to samozrejmé vo vyspelých štátoch Európskej únie, s cieľom dostať športovanie do vedomia a praxe všetkých obyvateľov mesta Košice, predovšetkým detí v záujme ich zdravia, duševnej a telesnej pohody v osobnom a spoločenskom živote.

Tieto športoviská okrem mládeže môže využívať aj široká verejnosť, avšak v určených časoch. Futbalové ihriská na školách sú v správe futbalových klubov, ktoré sa o nich vzorne starajú na vlastné náklady. Vstup na nich je zabezpečený prostredníctvom športových klubov, kempov, do ktorých môže verejnosť nahlásiť svoje deti. V meste sú na každom sídlisku vybudované aj multifunkčné ihriská, kde si za nízky poplatok môžu zašportovať, resp. na tento účel bezplatne poslúžia aj zelené parky v mestských častiach 

Inline ovál – ZŠ Bukovecká – bude sprístupnený verejnosti pondelok až piatok v čase od 15.00 do 19.00 hod.

Multifunkčné ihriská – na ZŠ Abovská Barca – bude otvorené ihrisko pre občanov od 9.00 do 20.00 hod.

Vzhľadom na opakujúce sa prípady vandalizmu, bude v športových zariadeniach sprístupnených verejnosti monitorované dodržiavanie prevádzkového poriadku a v prípade, že dôjde k jeho opakovanému porušovaniu, resp. škode na majetku školy, si mesto Košice ako zriaďovateľ vyhradzuje právo predmetné športové zariadenie uzavrieť pre verejnosť až do odvolania. 

Obraciame sa týmto aj na verejnosť, aby nám pomohli chrániť majetok mesta a podieľať sa na dodržiavaní prevádzkového poriadku. Vstup do neverejných priestorov, teda do areálov školských zariadení, je pre osoby do 15 rokov umožnený iba v sprievode dospelej osoby, osoby staršie ako 16 rokov môžu využívať športovisko iba na vlastnú zodpovednosť. Mesto zabezpečilo zvýšený monitoring vonkajších športových zariadení a dodržiavanie poriadku hliadkami Mestskej polície do konca prázdnin. 

Zašportovať zdarma si Košičania môžu na workoutových ihriskách na Terase - Katkin park, na Jazere pri Hati, na Aničke v parku – pri Gajdovke prameň. Ďalšie takéto ihriská, ktoré stavali MČ sú na Ťahanovciach – sídlisko : Športový areál Olympia, na Budapeštianskej a na Sídlisku Furča – v lesoparku. Všetky otvorené športoviská prístupné verejnosti sú na stránke: www.sportkosice.sk , kde ľudia nájdu aj všetky možnosti na športovanie.