Prejsť na obsah

Dni Ukrajiny v Košiciach ponúkajú bohatý program

Vernisážou fotodokumentačnej výstavy "Vojna za mier" odštartovali včera "Dni Ukrajiny 2016 v Košiciach". V rámci otvorenia mohli záujemcovia obdivovať snímky štyroch amatérskych fotografov z dobrovoľníckeho vojenského oddielu Karpatská Sič, ktorí sa zúčastnili bojov na juhovýchode Ukrajiny v oblasti Donbasu a Donecka.

Dni Ukrajiny so svojím pestrým a bohatým programom potrvajú v metropole východu do 28. apríla. Okrem iného si návštevníci mesta môžu pozrieť vystúpenia ukrajinských súborov moderného tanca, súborov prezentujúcich národné tradície na Ukrajine, ukrajinskú módu a dizajn, výstavy, diskusie, koncerty, workshopy, tanečné vystúpenia či kultúrno-spoločenské akcie. V Košiciach sa zíde približne 350 ukrajinských účinkujúcich a v rámci jednotlivých podujatí sa predstavia mládežnícke súbory z Kyjeva, Záporožia, Krivého Rohu, Ivano-Frankovska, Užhorodu a Ľvova, ako aj programy súborov reprezentujúcich kultúrny život Zväzu Rusínov-Ukrajincov SR z Košíc a Prešova. 

Organizátormi podujatia sú K 13 Košické kultúrne centrá, Mesto Košice a Združenie FEMAN s partnermi. V dňoch 26. - 28. apríla sa v Kasárňach/Kulturparku uskutoční aj „SLOVENSKO-UKRAJINSKÉ FÓRUM" zamerané na ekonomickú spoluprácu krajín. Nosnými témami budú: Priemyselné parky, Energetika, Budúcnosť Slovensko-Ukrajinských vzťahov, Príležitosti pre obchodovanie a Dohoda o voľnom obchode medzi Európskou úniou a Ukrajinou (DCFTA). Hlavnou úlohou fóra by teda malo byť vytvorenie platformy podporujúcej podnikanie medzi Slovenskou republikou a Ukrajinou.

Video si môžete pozrieť tu: http://www.kosice.sk/video_player.php?id=25