Prejsť na obsah

V Košiciach štartuje obľúbený ART FILM FEST

Najdiváckejší a najobľúbenejší filmový festival na Slovensku je po roku opäť v Košiciach. 25. ročník medzinárodného Art Film Fest-u sa uskutoční od 16. do 24. júna. Prinesie viac ako 170 filmov rôznych žánrov.

Art Film Fest sa počas uplynulých rokov vyprofiloval na jednu z najdôležitejších kultúrno-spoločenských udalostí na Slovensku a právom patrí medzi najnavštevovanejšie filmové festivaly. „Art Film Fest má úžasnú atmosféru, atraktívny program a do nášho mesta prináša to najlepšie z filmovej tvorby. Vlani boli Košičania aj ľudia z okolia nadšení, takže verím, že aj tento rok si nájdu cestu do nášho mesta a vyberú si z bohatej ponuky filmov. Oplatí sa prísť, lebo festival je na dobrom mieste," uviedol primátor mesta Richard Raši.

Novinkou tohto ročníka je premietanie pre deti, ktoré sa bude odohrávať každé dopoludnie. Organizátori sa tento rok po prvý raz rozhodli aj pre stanové mestečko v centre Košíc a špeciálnu železničnú dopravu, v podobe ,,kinovozňa", v ktorom sa budú na trase Bratislava-Košice a späť premietať po celý čas filmy.

Premietať sa bude v Kunsthalle, Kulturparku, v kine Slovan, kine Úsmev, Tabačke Kulturfabrik a na amfiteátri.

Do programu je po druhýkrát zaradená sekcia Be2Can Starter, ktorá prinesie deväť filmov z troch najprestížnejších filmových festivalov na svete - Benátky, Berlinále a Cannes.

Cenu Hercova misia si počas festivalu prevezmú český herec Ondřej Vetchý, významná slovenská herečka, dnes politička Magda Vášáryová. Laureátmi ďalších festivalových cien – Zlatá kamera – sú Dušan Trančík a Jan Hřebejk.

Slávnostné otvorenie festivalu sa uskutoční v piatok 16. júna v hale umenia Kunsthalle. Otvorí ho úvodný ceremoniál, počas ktorého sa bude aj oceňovať. Cenu prezidenta Art Film Fest Košice Milana Lasicu získa prezident festivalu Karlove Vary a český herec Jiří Bartoška. Okrem Bartošku nebude na červenom koberci chýbať viacero ďalších známych hostí, medzi nimi napr. slovenská herečka Mária Kráľovičová.

Viac informácií o programe nájdete na: www.artfilmfest.sk