Prejsť na obsah

Nevyhnutná rekonštrukcia meniarne „odstaví“ električky, ale nijako neobmedzí automobilovú dopravu

Od pondelka (19. 6. 2017) bude odstavená električková doprava v úseku od Amfiteátra po kino Družba. Dôvodom je nevyhnutná rekonštrukcia meniarne pri amfiteátri, ktorá napája elektrinou električkovú trať od Ulice Československej armády až po trhovisko na Luniku II. Rekonštrukcia je súčasťou 2. etapy modernizácie košických električkových tratí (MET). Dopravný podnik mesta Košice zabezpečí náhradnú prepravu cestujúcich autobusmi (viac informácií na: www.dpmk.sk), práce na meniarni však nijako neovplyvnia premávku motorových vozidiel.

Na dnešnom (15. 6. 2017) kontrolnom dni na stavbe MET o tom, ale aj o postupe prác na jednotlivých úsekoch, informoval námestníka primátora mesta Martina Petruška riaditeľ košického závodu zhotoviteľa diela (EUROVIA SK), Štefan Bálint.

Viceprimátora predovšetkým zaujímalo, či bude dodržaný zhotoviteľom garantovaný termín (koniec júna) obojsmerného sprejazdnenia ulice Boženy Němcovej.

„Tak ako sme už deklarovali, celú cestu chceme aj skultúrniť, napríklad novými obrubníkmi, ale to nám nebráni v tom, aby sme dodržali daný termín," uviedol Bálint. „Máme harmonogram prác, ideme podľa neho, takže naozaj v tom nevidíme žiadny problém. Na križovatke pod mostom VSS, kde platí termín ukončenia prác koncom júla sú už koľajnice, dnes tam betónujeme posledné úseky, všetko by sme chceli mať zabetónované tento víkend, osadzujeme električkové výhybky."

Podľa zhotoviteľa diela naďalej platí, že s uzáverami ďalších úsekov električkovej trate a s tým súvisiacimi obmedzeniami pre motoristov začnú až po sprejazdnení ulice B. Němcovej, a dokončení križovatky VSS.

„Pre mňa osobne je veľmi rozhodujúce, že ulica Boženy Němcovej bude obojsmerne odovzdaná do užívania motoristom koncom júna. Osobná doprava, ktorá zažíva v tomto období ťažké chvíle sa tým zlepší, som rád, že autá tadiaľ už onedlho budú môcť opäť jazdiť. V úseku už vyrastajú nové zastávky, autobusové aj električkové. Budú krajšie, modernejšie, kvalitatívne lepšie, vybudované tak, aby k nim mali pohodlný prístup napríklad aj ťažko zdravotne postihnutí občania. Kompletne sú tu vymenené inžinierske siete, čo je ďalšia pozitívna správa, najmä pre ľudí čo tu bývajú. Zatiaľ mám z toho veľmi dobrý pocit. Takisto aj z toho ako pokračujú práce na moste VSS. Ukončený má byť koncom júla. Veľmi dôležité je to pre mňa aj kvôli tomu, lebo sme garantovali verejnosti, že až potom keď bude križovatka dokončená, začneme modernizovať ďalší stavebný úsek, aby dopravné obmedzenia neboli vo veľkom rozsahu. Takisto bolo pre mňa veľmi dôležité a zásadné, pretože most VSS je gordický uzol aj pre osobnú dopravu, že v rámci modernizácie križovatky sa rozširujú odbočovacie jazdné pruhy. Verím tomu, že i vďaka tomu sa budú po ukončení modernizácie križovatky minimalizovať rôzne vypäté situácie, ktoré tam vznikali v doprave pred začatím stavby MET," zosumarizoval výsledky kontrolného dňa M. Petruško.

V súvislosti s rekonštrukciou meniarne sa budú v sobotu (17. 6.) a nedeľu (18. 6.) robiť na električkovej trati prípravné práce.

Z toho dôvodu (ZDROJ: DPMK) dôjde k prevádzkovým zmenám v trasách liniek MHD: električková linka 6 bude premávať v skrátenom úseku Staničné námestie - Nám. osloboditeľov - SOŠ automobilová - Spoločenský pavilón - Vozovňa DPMK, a späť; električková linka 9 bude premávať v skrátenom úseku Autocamping - Železníky, križovatka - Spoločenský pavilón - Vozovňa DPMK, a späť; električková linka R7 bude premávať v skrátenom úseku Vstupný areál USS - OC Optima - Spoločenský pavilón - Vozovňa DPMK, a späť (ako linka R6); autobusová linka X2 bude premávať v predĺženej trase Krajský úrad - Nám. Maratónu mieru - Amfiteáter - Nová nemocnica - Spoločenský pavilón. Na svojej trase zastaví na autobusových stanovištiach, na úrovni električkových zastávok.

Video si môžete pozrieť tu: https://www.youtube.com/watch?v=5boTs_3i148&feature=youtu.be