Prejsť na obsah

Mestská časť Košice-Juh má moderné uzamykateľné kontajnerovisko

Spoločnosť KOSIT a.s. dnes odovzdala mestu a Mestskej časti Košice-Juh bezplatne do užívania nové uzamykateľné kontajnerové stanovište. Vzniklo v rámci pilotného projektu nových podzemných a uzamykateľných kontajnerových stanovíšť.

Spoločnosť KOSIT inštaluje v rámci projektu dva typy stanovíšť- uzamykateľné a podzemné. V rámci verejnej diskusie bude sledovať názory ľudí na výhody a nevýhody oboch riešení, aby mohla uspokojiť ich aktuálne potreby. „Pred pár mesiacmi sme sľúbili, že v krátkom čase otvoríme prvý pilotný projekt, ako riešiť odpad v Košiciach. Je to kontajnerovisko s moderným dizajnom, ktoré nie je v žiadnom inom meste, keďže ho navrhovali košickí dizajnéri. V noci bude stanovište osvetlené vďaka solárnemu panelu, čo dúfame aj zvýši bezpečnosť," povedal generálny riaditeľ spoločnosti KOSIT a.s., Marián Christenko.

„Máme tu prvý reálny výsledok a verím, že je to budúcnosť umiestnenia odpadu v našom meste. Je tu dôležitá spolupráca s mestskou časťou, ktorá si spoločne s obyvateľmi vytipovala najvhodnejšie miesto a tým získalo toto územie oveľa vyššiu kvalitu. Ľudia budú určite spokojní," uviedol viceprimátor mesta Košice Martin Petruško.

Uzamykateľné kontajnerové stanovište stojí v lokalite Parčík Jozefa Psotku. Okrem moderného dizajnu ponúka aj doplňujúce funkcie, ako možnosť zberu batérií a obnoseného šatstva. Za uzamykateľnou bránou bude umiestnených šesť zberných nádob. Stanovište má aj reklamné bannery, fotovoltický panel s akumulátorom a LED osvetlenie.

Náklady na základný model uzamykateľného kontajnerové stanovišťa pri výrobe väčšieho počtu kusov by sa mali pohybovať vo výške 5-tisíc EUR.

Pilotný projekt počíta aj s osadením podzemných kontajnerov, na výber sú tri lokality v Mestskej časti Košice-Juh. Po posúdení sa vyberie jedna, ktorá bude spĺňať najvýhodnejšie technické podmienky na realizáciu. Po nadobudnutí právoplatnosti povolení v rámci inžinierskej činnosti sa začne s jeho výstavbou. Nový podzemný kontajner pribudne do konca roka.