Prejsť na obsah

Stavenisko KFA bolo odovzdané, nezačne sa ale kopať hneď

Už po odovzdaní staveniska stavby „Košická futbalová aréna – príprava územia" zhotoviteľovi, akciovej spoločnosti Inžinierske stavby a.s. Košice, ktoré sa uskutočnilo 30. mája 2017 bolo zrejmé, tak ako je to bežné pri príprave všetkých stavieb, že odovzdanie staveniska neznamená okamžitý začiatok stavebných prác s prvými výkopmi. Preto nemôže byť prekvapujúce, že na stavenisku sa v týchto dňoch ešte nenachádzajú stavebné mechanizmy a ďalšie stavebné kapacity.

Odovzdanie staveniska znamená vymedzenie priestoru, ktorý je počas výstavby určený na vykonávanie stavebných prác, pre uskladňovanie stavebných výrobkov, ako aj dopravných a iných zariadení, potrebných na realizáciu stavby. Zhotoviteľovi boli po odovzdaní staveniska odovzdané aj všetky podklady, ktoré k výstavbe potrebuje – projekt, stavebné povolenia a vyjadrenia dotknutých správcov sietí.

Zhotoviteľ musí najskôr všetky doklady preštudovať, označiť stavenisko a potom postupovať v zmysle vydaných podmienok, uvedených v povoleniach a v požiadavkách dotknutých správcov sietí. Pretože počas prípravy územia bude nutné zrealizovať najmä prekládky inžinierskych sietí, zhotoviteľ prvom rade zabezpečí vytýčenie existujúcich inžinierskych sietí u jednotlivých správcov, ktorým je potrebné požiadavku na vytýčenie adresovať v predstihu - napr. SPP má stanovenú lehotu na tento úkon minimálne 7 dní pred začatím plánovaných prác.

Keďže ešte pred začatím stavebných prác je potrebné zrealizovať preloženie niektorých podzemných rozvodov – vysokonapäťový rozvádzač a prislúchajúcu časť jeho káblových rozvodov na ulici Pri prachárni, ako aj časť existujúcich vodovodov, je nutné prerokovať a uzatvoriť zmluvné vzťahy na úrovni štatutárov VSD a.s. a VVS a.s. Košice. Zároveň je potrebné realizovať aj predpísaný archeologický výskum. To je proces, ktorý sa nedá uskutočniť zo dňa na deň.

Zhotoviteľ zároveň pripravuje informačné tabule, čiže zákonom stanovené označenie staveniska a stavby a zabezpečuje priestorové vytýčenie staveniska a budúcich stavebných objektov prostredníctvom oprávnených geodetických spoločnosti. Zhotoviteľ robí všetko preto, aby čo najskôr mohli byť nasadené potrebné mechanizmy priamo na stavenisku a práce rozpracované v požadovanom rozsahu a tempe.