Prejsť na obsah

Do konca júna bude v rámci modernizácie električkových tratí sprejazdnená celá ulica B. Němcovej

Dnešný (8. 6. 2017) kontrolný deň na stavbe modernizácie košických električkových tratí (MET) začal na križovatke VSS. Zástupcov investora (Mesto Košice) stavby - viceprimátora mesta Martina Petruška a riaditeľa Magistrátu mesta Košice Pavla Lazúra, informoval o postupe prác riaditeľ košického závodu zhotoviteľa diela (Eurovia SK), Štefan Bálint.

Uviedol, že práce na stavbe MET pokračujú podľa harmonogramu, na križovatke VSS už majú zabetónované koľajové spodky, kladú koľajnice, a realizujú práce na koľajovom zvršku.

„Čo sa týka koľajníc, momentálne ich spájame, plánujeme urobiť to do konca týždňa, na všetkých štyroch stranách. Upravujeme pozemné komunikácie, robíme obrubníky, zastávky. Ideme robiť chodníky, dlažby na chodníkoch. Stožiare trakčného vedenia sú osadené, robíme verejné osvetlenie."

Viceprimátor mesta vyslovil spokojnosť nielen s tým, čo prezentoval Š. Bálint, ale aj s ďalšou pozitívnou správou.

„Som veľmi rád, že vďaka rekonštrukcii električkových tratí sa v tejto lokalite vylepší aj situácia ohľadom osobnej dopravy. Rozširujú sa tu jednotlivé pripájacie jazdné pruhy, predovšetkým pruh v smere od sídliska Nad jazerom na Južnú triedu, ktorý bude rozšírený o odbočovací jazdný pruh. Zlepší sa tým plynulosť dopravy, čomu sa veľmi teším."

Stavbári avizujú ukončenie prác na križovatke VSS v termíne, ktorý majú daný podľa harmonogramu, čiže do konca júla.

Na ulici Boženy Němcocvej práce taktiež napredujú svižným tempom, električkové koľaje sú už natiahnuté až po Obratisko Botanická.

„V sobotu a nedeľu budeme betónovať, od pondelka začneme dávať živicový povrch, v utorok frézovať povrch komunikácie v celej šírke. Vyfrézovaná bude aj celá križovatka pri obratisku a takisto pokrytá živicovým kobercom. Snažíme sa nielen o to, aby stavba bola urobená kvalitne, ale chceme, aby vyzerala aj z estetického hľadiska čo najlepšie."

Podľa Š. Bálinta, v spolupráci so Správou mestskej zelene v Košiciach dajú napríklad do poriadku aj všetky zelené plochy, ktoré museli z nevyhnutných dôvodov počas stavby „zdevastovať". Zároveň potvrdil to, čo už bolo spoločnosťou Eurovia SK, ale aj mestom Košice viackrát deklarované, a síce, že ulica B. Němcovej bude pre motorové vozidlá obojsmerne sprejazdnená presne podľa harmonogramu prác, čiže do konca júna. Sprejazdnený tak bude celý úsek, od obratiska Botanická, až po ulicu Československej armády.