Prejsť na obsah

Začala sa kontrola miestnej dane za predajné automaty

V priebehu mesiacov jún – september 2017 vykonajú zamestnanci Útvaru hlavného kontrolóra mesta Košice (ÚHK) kontroly miestnej dane za predajné automaty. Kontroly prebehnú na základe plánu ÚHK na I. polrok 2017 na celom území mesta Košice.

Kontrola bude zameraná na dodržiavanie Všeobecne záväzného nariadenia mesta Košice č. 132 o miestnych daniach – predajné automaty, konkrétne na dodržiavanie daňových povinností daňovníkmi ako i dodržiavaní povinností správcu dane. Kontrolovaným subjektom bude v tomto prípade každý podnikateľ, ktorý prevádzkuje predajné automaty. Dani za predajné automaty podliehajú všetky predajné automaty, ktoré sú umiestnené v priestoroch prístupných verejnosti. Daňovník je povinný každý automat označiť štítkom s povinnými údajmi a je povinný viesť evidenciu o automatoch. Mesto ako správca miestnej dane vyrubuje daň v ročnej sadzbe 100 eur za každý predajný automat a základom dane je ich počet. V zmysle daňového poriadku je mesto ako správca miestnej dane oprávnené uložiť za nesplnenie oznamovacej povinnosti pokutu až do výšky 3000 eur.

Mesto Košice v roku 2016 vyrúbilo daň za 300 predajných automatov a v tomto roku zatiaľ za 260 kusov automatov. Nakoľko niektoré kusy neboli v prevádzke počas celého kalendárneho roka, v roku 2016 mesto na dani za predajné automaty vybralo vyše 26 000 €. Za rok 2016 je evidovaný nedoplatok u dvoch daňových subjektov, ktorým bola zaslaná výzva na jeho zaplatenie.

V súvislosti s výkonom kontroly si mesto ako správca miestnej dane dovoľuje oznámiť výkon kontroly a zároveň požiadať kontrolované subjekty o predloženie evidencie predajných automatov. Uvedené informácie je potrebné zaslať Útvaru hlavného kontrolóra najneskôr do 30.6 2017.