Prejsť na obsah

ZŠ s MŠ želiarska 4, košice

Čítaním meníme svet

Počas uplynulých dvoch rokov sa Základná škola s materskou školou Želiarska 4, Košice zapojila do medzinárodného programu Erasmus+ s projektom Flip&Movie, na ktorom spolupracovalo päť krajín: Chorvátsko, Lotyšsko, Slovensko, Španielsko a Taliansko. Cieľom projektu bolo zjednotiť a integrovať aktuálnu potrebu používania nových technológií čo najlepším spôsobom a podporovať kreativitu, inováciu a európsku dimenziu celoživotného vzdelávania u mladých ľudí a učiteľov. Projekt vychádza z potreby jazykovej gramotnosti v materinskom jazyku a v cudzích jazykoch, aby sa zvýšili komunikačné zručnosti.

Keďže na celoeurópskej úrovni je čítanie s porozumením veľkým problémom pre mladú generáciu, práve týmto projektom sme chceli našim žiakom pomôcť, aby sa čítanie stalo pre nich potešením, a nie iba povinnosťou. Čítanie a písanie prepájame s používaním moderných IT a zavádzaním inovatívnych metód do výučby.

Osobitné miesto v rámci medzinárodného projektu má komunikácia učiteľov aj žiakov v anglickom jazyku, spoznávanie nových kultúr a nadväzovanie nových vzťahov nie len na mobilitách žiakov a stretnutiach učiteľov, ale aj na sociálnych sieťach.
V priebehu realizácie projektu sa žiaci a učitelia zúčastnili mobilít v partnerských krajinách. Žiaci navštívili mestečko Palomares del Rio pri Seville v Španielsku, kde sa počas zaujímavých workshopov vzdelávali v oblasti herectva a dramatizácie. V chorvátskom Zadare spoznávali interaktívnu edukačnú hru Storyinventor a zabávali sa pri tvorbe komiksov. V talianskej Pescare si s odborníkmi reálne vyskúšali výrobu filmu a knihy. Pedagógovia okrem mobilít so žiakmi absolvovali v uvedených krajinách školiace aktivity pre učiteľov a tiež nadnárodné projektové stretnutia v Chorvátsku, Lotyšsku a Taliansku. Na našej škole sa konalo nadnárodné projektové stretnutie v máji minulého roka. Partnerom sa Košice veľmi páčili a ocenili jedinečnú knižnicu v Kaštieli Betliar.

V rámci projektu boli vypracované dva výstupy, na ktorých participovala každá partnerská krajina. 1. výstup je metodický materiál v tlačenej aj digitálnej podobe, ktorý je súhrnom najlepších tvorivých a inovatívnych metód používaných na výučbu čítania a písania v partnerských krajinách. 2. výstupom je „vzdelávacia hra", ktorej cieľom je rozvíjať jazyk, komunikačné, expresívne a rozprávačské zručnosti žiakov.
Projekt sa síce chýli ku koncu, ale z výsledkov našej spoločnej medzinárodnej spolupráce budú môcť čerpať aj iné školy, ktorým nie je čítanie s porozumením ľahostajné.

Oficiálna stránka projektu: www.flipandmovie.eu
Mgr. Darina Fedorová