Prejsť na obsah

Ušká plné príbehov v košických materských školách

V košických materských školách čítali deťom rozprávky známi výtvarníci, moderátori, speváci a ďalšie známe osobnosti. Vybrané zariadenia sa počas Medzinárodného dňa detí zapojili do projektu s názvom Ušká plné príbehov. Deti tak dostali možnosť vypočuť si svoje obľúbené príbehy trochu netradične.

Do projektu občianskeho združenia ÚLET sa 1. júna zapojili stovky detí z 26 škôl v meste. Deti zaujali príbehy o psíkovi nezbedníkovi, myške Miške, Adamovi a čarovnej šmykľavke, Dade nálade či Eme a ružovej veľrybe. Spoločne sa učili tiež písmenkové riekanky, farebné rozprávky či básničky o zvieratkách.

V materských školách čítali aj viacerí starostovia mestských častí, zástupcovia médií, košické výtvarníčky, tanečníčka, kastelán Košického hradu aj básnik a spisovateľ Ján Puchala.

Medzi pozvanými hosťami nechýbal ani primátor mesta Košice. „Je to skvelé, takto sa vrátiť do svojho detstva a zaspomínať si na svoje obľúbené knižky. Deti by mali viac času tráviť nie s tabletmi v rukách, ale práve čítaním príbehov. A je to aj spôsob, ako spoločne tráviť čas so svojimi rodičmi, ktorí sú často príliš zaneprázdnení, aby deťom čítali," povedal Richard Raši.

Prihlásenie do projektu bolo pre materské školy bezplatné a každá z nich získala pre svoje detičky knihu a hračku.

Medzinárodný deň detí sa oslavuje vo viacerých krajinách sveta každoročne 1. júna. U nás na Slovensku si ho pripomíname od roku 1952.