Prejsť na obsah

ZŠ Staničná 13, Košice

Vzdelávacia aktivita žiakov v projekte Erasmus+
10.05. - 18.05.2017, Ribeauvillé, Francúzsko

Prvý rok realizácie dvojročného projektu Erasmus+ sme ukončili treťou vzdelávacou aktivitou, ktorou bola návšteva partnerskej školy pri nemeckých hraniciach, v najmenšom, ale najkrajšom, francúzskom regióne - Alsasku. Do partnerskej školy Institution Sainte Marie, ktorá sa nachádza v malebnom mestečku Ribeauvillé, ležiacom asi 60 km na juh od hlavného mesta regiónu, vycestovali tri žiačky z pracovného tímu Erasmus +, Natália Hoppanová zo 6.B, Daša Dvořáková a Nina Lauffová zo 7.A, v sprievode pani riaditeľky PaedDr. Evy Pillárovej a učiteľky AJ Mgr. Dariny Lopatníkovej. Spolu s členmi ostatných pracovných tímov Erasmus+ z partnerských škôl v Poľsku, Španielsku a Taliansku sa v týždni od 10.-18.05.2017 zúčastnili aktivít, ktoré pre nich pripravili koordinátori projektu a žiaci z hostiteľskej inštitúcie.

Riaditeľka školy, Madame Thomann-Rémond, privítala hostí na pôde školy, ktorá sa nachádza v historickej budove v blízkosti centra mestečka, ktorej súčasťou je kláštorný komplex. K účastníkom medzinárodného podujatia sa prihovorili aj ďalší členovia vedenia školy a koordinátorka projektu v hostiteľskej škole, učiteľka AJ, Valérie Schamp. Slova sa ujali aj francúzski žiaci, ktorí svojim rovesníkom predstavili svoju krajinu, najznámejšie pamiatky hlavného mesta i slávnych Francúzov, na ktorých sú patrične hrdí. Nezabudli spomenúť ani produkty, ktoré sa nám vybavia v mysli, keď povieme Francúzsko. Áno; syr, víno, bageta, či parfum medzi nimi nechýbali :) Keďže naša partnerská škola sa nachádza v Alsasku, o ktoré v minulosti bojovali Francúzi s Nemcami, niet divu, že nárečie, ktorým domáci rozprávajú, znie takmer ako nemčina. Okrem jazyka zanechala nemecká kultúra stopy aj v iných oblastiach. Mnohé názvy dedín a miest sú nemecké - Riquewihr, Hunawihr, Kaysersberg, Haut Koenigsbourg či Obernai. Alsasko je výnimočné aj architektúrou. Typické vysoké domy s farebnými fasádami a dreveným zdobením vytvárajú príjemnú starobylú atmosféru v každom väčšom, či menšom meste. V Ribeauvillé vyzerali naozaj rozprávkovo :) Nezaostáva ani alsaský vidiek posiaty vinohradmi. Vínna cesta vedie naprieč celým regiónom zo severu na juh. Nečudo, že odrody bieleho vína z tohto kraja patria k najlepším na svete. Obyvatelia Alsaska majú tiež svoje vlastné zvyky a tradície. A to aj v gastronómii. Už vieme čo je tarte flambée, choucroute i ako chutí alsaský syr Munster. A nielen to! Spoznali sme sa aj my navzájom už v prvý deň pobytu. Počas rôznych aktivít v medzinárodných tímoch žiaci zistili o sebe množstvo zaujímavých informácií. Naučili sa tiež tancovať alsaské ľudové tance, napiekli alsaské cukrovinky a pár výrazov v alsaskom nárečí si určite zapamätali. V prvý deň popoludní spoznali hostia aj mestečko Ribeauvillé. V štvorčlenných tímoch sa vydali do centra mestečka plniť rôzne úlohy. Najúspešnejší hľadači boli odmenení.
Počas svojho pobytu sa žiaci a učitelia zúčastňovali vyučovacích hodín. Mohli tak bližšie spoznať francúzsky vzdelávací systém a zároveň sa inšpirovať inováciami, ktoré by chceli zaviesť vo svojich domovských školách.

Institution Sainte Marie je súkromná cirkevná internátna škola pre žiakov od 6 - 15 rokov. Mnoho detí zostáva počas týždňa na internáte a domov chodievajú len na víkendy. Dievčatá a chlapci sú ubytovaní v rôznych internátnych budovách, ktoré sa spolu s budovou prvého stupňa nachádzajú v príjemnom prostredí areálu školy pod lesom na konci mestečka, asi 5 minút cesty chôdze od budovy druhého stupňa.
Francúzski žiaci chodia do školy päť dní v týždni. Vyučovanie trvá od 8:15 - 16:35. Okrem stredy, kedy sa školský deň končí na poludnie. Vyučovacie hodiny trvajú 55 minút, po dvoch hodinách majú žiaci 15 minútovú prestávku, ktorú trávia na školskom dvore. Uprostred dňa majú 1,5-hodinovú obedňajšiu prestávku. Väčšina žiakov sa stravuje v školskej jedálni, ale sú aj takí, ktorí obedujú doma. Žiaci v tejto škole nemajú kmeňové triedy. Na vyučovanie chodia za učiteľom do odborných učební.

Okrem účasti na vyučovaní pracovali žiaci na formovaní svojich predstáv o ideálnej škole v medzinárodných tímoch. Svoje návrhy prezentovali na záverečnej konferencii, ktorá sa konala v priestoroch historickej radnice. Zo svojho pobytu si pripravili suvenír v podobe prezentácie o hostiteľskej škole, či videa a fotoknihy v ktorých zdokumentovali svoje zážitky z celého týždňa. A dokumentovať veru bolo čo.
V neďalekej dedinke sme navštívili Naturopark, kde sme mohli obdivovať rôzne zvieracie kúsky pod vedením animátorov. Predviedli sa nám zábavné tučniaky, odvážna vydra, či sebavedomý tuleň. Ponad hlavy nám neustále lietali bociany - symbol Alsaska. Vraj prinášajú šťastie:) Navštívili sme aj hlavné mesto regiónu - Štrasburg. Po návšteve Európskeho Parlamentu sme si oddýchli v parku "Na dvoch brehoch", ideálnom mieste na piknik. Prešli sme sa aj po moste cez rieku Rýn, ktorý spája jej francúzsky a nemecký breh. Centrum mesta Štrasburg uprostred ktorého sa týči majestátna katedrála je menšie, ako by ste očakávali, ale očarí Vás malebnými alsaskými stavbami a čarovnými zákutiami. Z obchodíkov so suvenírmi vykúkajú bábiky v alsaských krojoch a neodmysliteľné bociany, ktoré Vás utvrdia, že ste stále v Alsasku. Svoju kondíciu sme si otestovali pri výstupe na zrúcaniny dvoch z troch hradov, týčiacich sa nad mestečkom Ribeauvillé. Počasie nám prialo, výstup spríjemňoval pohľad na okolité dedinky obklopené vinohradmi, takže pozvoľné stúpanie sme ani nepostrehli. Nádherný výhľad z hradného vrchu bol zaslúženou odmenou - očarujúci a nezabudnuteľný.

Týždeň plný aktivít ubehol rýchlo. Plní zážitkov, nových priateľstiev a inšpirácií sme sa 18.05.2017 vrátili na Slovensko. S našimi projektovými partnermi ostávame naďalej v kontakte. Už teraz máme plnú hlavu nápadov, ako im spríjemníme pobyt v novembri 2017 v Košiciach.

Mgr. D.Lopatníková
koordinátorka projektu Erasmus+