Prejsť na obsah

MŠ Nešporova 28, Košice


Beseda so záchranármi FALCK SK


V Materskej škole,  Nešporova 28 sa dňa 3. mája 2017 uskutočnila beseda so záchranármi FALCK SK s malým divadielkovým predstavením a ukážkami pomôcok pre podanie 1.pomoci.

Cieľom podujatia bolo predstaviť deťom najväčšieho poskytovateľa záchrannej zdravotnej služby na Slovensku - Falck Záchranná a.s.

Hlavným cieľom bolo oboznámiť deti s vykonávaním prvotného zhodnotenia zdravotného stavu osoby, ktorá potrebuje poskytnutie neodkladnej zdravotnej starostlivosti, s ukážkou ošetrenia všetkých poranení vrátane krvácania, ako vyslobodzovať osoby v havarijných situáciách v spolupráci s ostatnými zložkami integrovaného záchranného systému pri navigácii v teréne, ako sa podieľať na transporte osoby z miesta nešťastia do vozidla dostupnými spôsobmi a prostriedkami.

Čas konania: od 9.30 hod. do 11.30 hod
Počet zúčastnených: 88 detí MŠ Nešporova 28, Košice
kolektív MŠ Nešporova 28, Košice

Hostia podujatia:

Bc. Miroslav Nagy, dipl.z.z. - hlavný tréner Falck Academy s.r.o.
Bc. Ivan Danko, dipl.z.z. - záchranár zdravotnej služby Falck SK
Dana Hojdanová - zdravotná sestra Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice

Organizátori podujatia:
Bc. Miroslav Nagy, dipl.z.z. - hlavný tréner Falck Academy s.r.o.
Bc. Ivan Danko, dipl.z.z. - záchranár zdravotnej služby Falck SK
Dana Hojdanová - zdravotná sestra Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice
PaedDr. Marta Hrušková - riaditeľka MŠ

Obsahom podujatia bola ukážka interiéru sanitky a jej lekárskeho vybavenia 1. pomoci, rozhovor s ujom záchranárom o vykonávaní prvotného zhodnotenia zdravotného stavu osoby, ku ktorej bola volaná rýchla zdravotná pomoc, čo všetko musia záchranári vedieť a vykonávať. Deti si vypočuli ako hučí siréna sanitky, pozorovali svetelné znamenie sanitky – modré svetlo majáka a zopakovali si, že vozidlá, ktoré majú výstražné zvukové a svetelné signály majú právo prednostnej jazdy.
Detí čakalo aj divadelné predstavenie: „O macovi Mišovi" (maskot záchranár). Maco Mišo bol nezbedník, kradol včelám med, a preto ho nazlostené včielky popichali. Bolo to veľmi zlé pre maca Miša, bol dopichaný, všetko ho bolelo. Nakoniec mu tak prišlo zle, že upadol do bezvedomia. Deti museli zavolať záchrannú zdravotnú službu 1. pomoci. Záchranná služba má číslo 112, na zopakovanie dal ujo záchranár deťom pomôcku na zapamätanie: 1- ústa, 1 - nos a 2 - oči. Záchranár dal macovi 1. pomoc, rozopol mu vestu, vykonal másáž srdca a dýchanie z úst do úst.Deti si potom tieto úkony vyskúšali na plyšových medvedíkoch.

Dopoludnie malo príjemnú a radostnú atmosféru, každý, malý aj veľký mal dobrú náladu. Deti boli zaujaté činnosťami, ktoré vykonávali a zanietene počúvali výklad ujov záchranárov. Na tento deň deti určite nezabudnú, pretože to, čo videli a mohli si vyskúšať, v ich mysliach zostane ešte dlho.


PaedDr. Marta Hrušková
riaditeľka školy a garant podujatia