Prejsť na obsah

Správy o osadzovaní stožiarov do stredu chodníkov sú zavádzajúce, nikomu by prekážať nemali

Niektoré košické médiá takmer pravidelne uverejňujú informácie o stožiaroch trakčného vedenia, ktoré zhotoviteľ diela (EUROVIA SK) stavby modernizácie električkových tratí (MET) osádza uprostred chodníkov, a preto vraj budú prekážať chodcom, cyklistom, mamičkám s kočiarmi a pod. Tieto správy sú neúplné, zavádzajúce, a vyvolávajú medzi obyvateľmi mesta Košice zbytočné emócie a napätie.

Pravdou je, že keď bolo zopár prvých stožiarov osadených na chodníku ulice Boženy Němcovej, primátor mesta Košice Richard Raši na jednom z prvých kontrolných dní na stavbe vydal pokyn, aby boli ihneď preložené (čo sa aj stalo), a ďalej osádzané len mimo chodníkov. A to platí aj na každej z ôsmich ucelených častí stavby (UČS) v rámci celej stavby MET. Samozrejme, pokiaľ to dovolia existujúce inžinierske siete, a je to možné z technického hľadiska.

Niekoľko stožiarov trakčného vedenia sa uprostred chodníkov neskôr objavilo aj na Triede SNP, na Moldavskej ceste, a na cyklochodníku pri križovatke VSS. Ani v týchto prípadoch však nemajú Košičania dôvod na obavy. Stožiare sú na uvedených miestach, a aj všade kde sa počas modernizácie električkových tratí možno ešte vyskytnú, iba dočasne.

Trieda SNP - v súvislosti s výstavbou Novej Terasy sa tu ráta s posunutím chodníka. Stožiare trakčného vedenia, osadené na pravej strane od Novej nemocnice smerom k Obratisku Amfiteáter sa tak po ukončení prác ocitnú mimo dnes jestvujúceho chodníka. V konečnej fáze projektu teda nebudú stáť na terajšom chodníku a nebudú nikomu prekážať. 

Moldavská cesta – v danom úseku sa bude rozširovať nástupný ostrovček zastávky električiek (smer Steel aréna), čím dôjde k zúženiu ľavého jazdného pruhu tamojšej cestnej komunikácie. Z dôvodu zabezpečenia bezpečnosti cestnej premávky bude nielen posunutý chodník, čím sa ocitnú osadené nové stožiare trakčného vedenia mimo neho, ale novým trasovaním pripájacieho jazdného pruhu pre vozidlá k Dunajskej ulici, bude zachovaný, respektíve zvýšený komfort nielen pre individuálnu automobilovú, ale aj mestskú hromadnú dopravu. Samozrejme, za dlhé desaťročia zdevastovaný chodník na Moldavskej ceste dostane nový asfaltový koberec.

Križovatka VSS –na inkriminovanom mieste bude vybudovaný pripájací jazdný pruh pre motorové vozidlá, v smere zo sídliska Nad jazerom na Južnú triedu. Jestvujúci chodník bude posunutý ďalej, a po ukončení prác bude na ňom vyznačený aj cyklochodník.

Podľa projektu MET, celkovo by malo byť na všetkých UČS osadených 614 nových stožiarov trakčného vedenia. Treba si uvedomiť, že stožiare sú nielen trakčné, ale väčšinou aj trakčno - osvetľovacie. Osadzovanie všetkých stožiarov trakčného vedenia je plne v súlade s právoplatnou, a schválenou projektovou dokumentáciou.