Prejsť na obsah

Mesto realizuje na Luniku IX projekt „Bachtalo dživipen - Šťastný život“

Od marca 2017 realizuje Mesto Košice v košickej mestskej časti Lunik IX projekt „Bachtalo dživipen – Šťastný život", ktorý podporuje Nadácia pre deti Slovenska, a poisťovňa Kooperatíva.

Všetky aktivity projektu sa budú postupne počas celého roka konať na sídlisku Lunik IX, ktoré je žiaľ, dlhodobo známe vysokou mierou nezamestnanosti, chudoby, kriminality, vrátane „fetujúcich „ detí, ako aj množstvom voľného, avšak nevyužitého času.

Jednotlivé aktivity v projekte sú zamerané predovšetkým na najvypuklejšie problémy, akými sú napríklad hygiena, zdravie, plánované rodičovstvo, závislosti na rôznych omamných látkach. Súčasťou projektu sú ale aj aktivity zamerané na dopravnú výchovu a zmysluplné využitie voľného času, s cieľom vytvoriť zdravšie a bezpečnejšie prostredie pre deti v danej lokalite.

Hlavným cieľom projektu je naučiť deti novým skúsenostiam a zručnostiam , ktorými by sa sami dokázali neskôr aktívne a zmysluplne zapojiť do budovania ich lepšej budúcnosti. Organizátori a realizátori projektu sa pokúsia rozvíjať u detí toleranciu a rešpekt nielen voči sebe, ale aj voči svojmu okoliu. Zámerom projektu je tiež snaha o zmiernenie sociálno - patologických javov v Rómskej komunite a preventívne pôsobenie v uvedených sférach.

Do projektu budú zapojení aj príslušníci Mestskej polície Košice, sociálni pracovníci z Psycho - sociálneho centra , zdravotníci Červeného kríža, a sociálni pracovníci Magistrátu mesta Košice.

Viac informácií o projekte nájdete na webovej stránke: www.nds.sk