Prejsť na obsah

Mesto Košice - oddelenie školstva

Pri príležitosti tohtoročného Dňa učiteľov sa dňa 27. marca 2017 o 10:00 hod. uskutočnili celomestské oslavy Dňa učiteľov za účasti vzácnych hostí, starostov mestských častí, riaditeľov, ocenených pedagógov a zamestnancov škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice. Slávnostné ocenenie pedagógov primátorom mesta sa uskutočnilo v  priestoroch Kasarne/Kulturpark, Kukučínova 2 vKošiciach.

Mesto Košice a Oddelenie školstva MMK považuje Deň učiteľov za sviatok vzdelávania a múdrosti. Ide o príležitosť poďakovať z úrovne Mesta Košice všetkým, ktorí znalosťami, obetou a trpezlivosťou formujú človeka a spoločnosť.

28. marec je dňom narodenia Jána Amosa Komenského. Tento deň je príležitosťou pripomenúť a upevniť jeho posolstvo, odkaz, ktorý zanechal budúcim generáciám. Cieľom vari každého učiteľa je vykresať z dieťaťa človeka, podchytiť to, čo je v ňom pozitívne a rozvíjať to správnym smerom, vyzbrojiť žiakov do života vedomosťami, ktoré zúročia, či už v ďalšom štúdiu na vysokých školách, alebo v samotnej praxi.

Učiteľom patrí úcta a vďaka, s ktorou každodenne vychovávajú detí, žiakov a študentov. V mnohom nahrádzajú rodičov a kamarátov. Sú oporou a architektom ľudskej individuality. V tento deň je potrebné upriamiť pozornosť na celospoločenský prínos a význam práce pedagógov pri výchove a vzdelávaní mladej generácie.

Miesto učiteľov v spoločnosti je nenahraditeľné a práve preto si zaslúžia adekvátne morálne, finančné aj iné ohodnotenie. Celomestskými oslavami Dňa učiteľov si mesto Košice pripomína potrebu upevnenia rebríčka spoločenských priorít, kde medzi najvýznamnejšími priečkami musí byť aj podpora výchovy a vzdelávania, podpora školského prostredia, ktoré má najvýznamnejší vplyv na kvalitu školského systému a zároveň predstavuje najdôležitejšiu investíciu pre budúcnosť.

Slávnostný príhovor predniesol MUDr. Richard Raši, PhD., MPH – primátor mesta Košice. Prítomným sa prihovorila aj Mgr. Alžbeta Tamásová, vedúca oddelenia školstva.

Pri príležitosti Dňa učiteľov si 33 pedagogických zamestnancov škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej  a územnej pôsobnosti mesta Košice prevzalo z rúk vedenia mesta ocenenie – poďakovanie za dlhoročnú pedagogickú prácu, mimoriadne výsledky dosiahnuté vo výchovno-vzdelávacom procese, inovatívny prístup vo vzdelávaní, či starostlivosť o postihnutých a talentovaných žiakov, za dlhoročné pedagogické majstrovstvo, odbornú erudovanosť, pedagogický takt a príkladné charakterové vlastnosti.

Príjemnú atmosféru v rámci kultúrneho programu umocnilo úžasné vystúpenie žiakov Základnej umeleckej školy Márie Hemerkovej, Hlavná 68, a CVČ  Orgovánová 5, Košice.