Prejsť na obsah

Modernizácia križovatky VSS ide podľa harmonogramu, Eurovia sa už púšťa do jej „srdca“

Zástupcovia spoločnosti EUROVIA SK informovali na dnešnom kontrolnom dni primátora mesta Richarda Rašiho a viceprimátora Martina Petruška, že modernizácia križovatky VSS v rámci stavby MET pokračuje podľa harmonogramu.

Od uzávery (4. 3. 2017) jedného z najdôležitejších a najfrekventovanejších košických dopravných uzlov vládne na stavenisku čulý, takmer neutíchajúci stavebný ruch.

„Doposiaľ sa nevyskytli na stavbe žiadne mimoriadne technické ani stavebné problémy, všetko ide podľa plánu," uviedol primátor. „ Chcem poďakovať štátnej polícii, ktorá tu riadi dopravu. Križovatka je najsilnejší a najzaťaženejší dopravný uzol v Košiciach, napriek tomu je doprava riadená políciou tak, že dopravné zápchy sú nielen z môjho pohľadu, ale i z pohľadu vodičov, zvládnuteľné."

Primátor poďakoval aj občanom. Stavba je síce situovaná mimo obytných zón, avšak rozsah stavebných prác je taký veľký, že sa v okolí križovatky šíri dosť silný hluk.

„Občanov, ktorí bývajú v neďalekej Barci, prosím o trpezlivosť. Čím intenzívnejšie sa bude robiť, tým skôr sa práce skončia. Ak bude treba, môžeme pri niektorých prácach prejsť aj na dvoj či trojzmenný režim. Eurovia sa v rámci svojich možností bude snažiť, aby čo najviac eliminovala stavebný hluk, napríklad aj v súvislosti so zvozom odpadu zo stavby. Chceme minimalizovať všetko negatívne čo táto stavba prináša. Verím, že vďaka tempu akým napreduje, otvoríme križovatku v plánovanom letnom termíne, avšak už v zmodernizovanom a predovšetkým bezpečnom režime."

Podľa Štefana Bálinta, riaditeľa košického závodu Eurovia SK, na stavbe sú dvanásty deň, a stavbu majú, aj vďaka vhodným klimatickým podmienkam, veľmi pekne rozpracovanú.

„Ideme podľa časového harmonogramu. Začali sme s kompletnou demontážou koľajového zvršku, trakčných vedení, a kedže nám počasie praje, pustili sme sa aj do reprofilácie mostného objektu. V najbližších dňoch nás čakajú kábelovody, prekládky všetkých inžinierskych sietí, a púšťame sa už aj do rekonštrukcie telesa koľajníc, čiže samotného „srdca" križovatky," ozrejmil momentálnu situáciu na stavbe.

Od občanov, najmä zo Šebastoviec a Barce dostáva košický dopravný podnik (DPMK) podnety, že cestovanie v MHD nie je pre nich také komfortné ako pred uzavretím križovatky. Primátor zdôraznil, že DPMK podnety vyhodnotí a urobí všetko preto, aby mali občania pri preprave spojmi MHD čo najmenšie nepohodlie.

„Zabezpečujeme náhradnú dopravu linkami X4, X7, X9, a XR2. Na dopravnej vetve zo sídliska Nad jazerom nemáme žiadne výraznejšie problémy, ani meškania," informoval Roman Danko z DPMK. "Trochu diskomfort je čo sa týka mestských častí Barca a Šebastovce, ako ale povedal pán primátor, pripomienky občanov vyhodnotíme, a pokúsime sa to nastaviť lepšie a vhodnejšie."

Na linkách autobusov spoločnosti eurobus a.s. pribudli dnes dve zastávky: Tepláreň – pri vjazde do Košíc, a Katastrálny úrad v obidvoch smeroch. Autobusy prímestskej dopravy zastavujú aj v prestupných bodoch Ryba a Tempus – premiestnená zastávka Križovatka VSS.

Primátor prosí vodičov, aby rešpektovali dopravné značenia a jazdili opatrne, lebo aj tá najmenšia kolízia na moste môže kompletne zablokovať celý rekonštruovaný dopravný uzol.

Video si môžete pozrieť tu:  https://youtu.be/9QOJKEfWibA