Prejsť na obsah

Modernizáciu križovatky VSS považuje primátor mesta za absolútnu prioritu

Primátora mesta Košice Richarda Rašiho na dnešnom (2. 3. 2017) kontrolnom dni na stavbe MET zaujímalo najmä to, ako je zhotoviteľ diela (EUROVIA SK) pripravený na rekonštrukciu križovatky VSS.

Jeden z najdôležitejších košických dopravných uzlov, ktorý treba nevyhnutne zmodernizovať, bude uzavretý v sobotu 4. 3. 2017, o šiestej ráno.

„Rekonštrukciu križovatky VSS považujem v rámci celej druhej etapy modernizácie košických električkových tratí za absolútnu prioritu," zdôraznil na kontrolnom dni primátor. „Viem, že to bude pre všetkých Košičanov, ale predovšetkým motoristickú verejnosť a cestujúcich v mestskej hromadnej doprave veľmi náročné obdobie, ale rekonštrukcia križovatky je naozaj nevyhnutná. Chcem poprosiť Košičanov i návštevníkov nášho mesta o trpezlivosť, verím, že s výsledkom budeme všetci maximálne spokojní."

Práce by mali trvať približne päť mesiacov. Keďže ale križovatka nie je situovaná priamo v obytnej zóne, stavbári nevylučujú, že by sa im mohlo podariť dokončiť rekonštrukciu križovatky aj skôr.

„Počas rekonštrukcie križovatky tam bude platiť špeciálny režim, práce odštartujeme už počas tohto víkendu," uviedol Štefan Bálint, riaditeľ košického závodu Eurovia Sk. „Po uzavretí križovatky začnú búracie a demontážne práce. Začali sme už s čistením mosta, celý týždeň sa osadzujú dopravné značky, a v pondelok ráno začneme pracovať naplno. Treba povedať, že na stavbe nejaké problémy sú, tak ako aj na každej inej stavbe, ale vďaka vynikajúcej spolupráci s mestom a ďalšími zainteresovanými, riešime tieto ťažkosti pružne a rýchlo."

Po uzávere križovatky nebudú môcť premávať v košických mestských častiach Nad jazerom a Barca električky, dopravný podnik zabezpečí náhradnú autobusovú dopravu.

Motorové vozidlá sa nedostanú z centra mesta po Južnej triede a cez uzavretú križovatku do MČ Košice – Nad jazerom, do MČ Košice – Barca, ani na Alejovú ulicu. Dočasné dopravné značenie bude motoristov navigovať na obchádzkovú trasu: Južná trieda –Cintorínska ulica – Rastislavova ulica – Alejová ulica, s napojením na privádzač rýchlostnej cesty.

Vozidlá smerujúce od MČ Košice – Barca budú môcť odbočiť iba vpravo na most VSS. Odtiaľ môžu pokračovať cez MČ Košice – Vyšné Opátske na Prešovskú/Sečovskú a do mesta, alebo sa pri košickej teplárni otočiť, a vrátiť sa späť na most VSS.

Zmeny v doprave budú vyznačené dočasnými dopravnými značkami, ktoré schválil Krajský dopravný inšpektorát KR PZ v Košiciach. O zmenách električkovej a autobusovej dopravy informoval verejnosť Dopravný podnik mesta Košice, sú zverejnené aj na webovej stránke mesta: www.kosice.sk.

Video si môžete pozrieť tu: https://youtu.be/6S3dWHvqBCc