Prejsť na obsah

Modernizácia školských učební a knižníc je na dosah

Poslanci Mestského zastupiteľstva v Košiciach sa budú na februárovom zasadnutí zaoberať jedenástimi žiadosťami o nenávratný finančný príspevok (NFP) v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu. Podaním žiadostí má mesto záujem zabezpečiť obnovu, respektíve zriadenie nových odborných učební a školských knižníc na základných školách. 

Mesto Košice tak reaguje na výzvu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky z konca roka 2016 na predkladanie žiadostí o NFP v rámci Prioritnej osi 2 Ľahší prístup k efektívnym a kvalitnejším verejným službám. Mesto má záujem zapojiť sa do vyhlásenej výzvy podaním žiadosti o NFP z dôvodu zastaraného, nevyhovujúceho technického vybavenia odborných učební a školských knižníc jednotlivých ZŠ. Využije tak možnosť získania finančných prostriedkov vo výške 95% výdavkov zo zdrojov EÚ a štátneho rozpočtu a zabezpečí zriadenie, respektíve obnovu 45 odborných učební a 3 školských knižníc na základných školách vo svojej pôsobnosti. Žiadosti sa týkajú 11 základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice.

Celkové oprávnené výdavky pre všetkých 11 projektov sú 2 200 000,00 EUR z toho spolufinancovanie mesta je vo výške minimálne 5% a to 110 000,00 EUR. 

Pripravované žiadosti o NFP sú v súlade s programom rozvoja mesta Košice 2015-2020 a Integrovanou územnou stratégiou udržateľného rozvoja mestskej funkčnej oblasti mesta Košice 2015-2020, ktorá je súčasťou regionálnej integrovanej územnej stratégie.