Prejsť na obsah

Magistrát mesta Košice - oddelenie školstva


Oznámenie.

Mesto Košice v spolupráci s Oddelením školstva MMK pripravuje a organizuje tradičné podujatie pre učiteľov a vychovávateľov škôl a školských zariadení.

Magistrát mesta Košice - oddelenie školstva oznamuje širokej verejnosti, že vo štvrtok 2. februára 2017 sa uskutoční celomestský metodický deň pre učiteľov základných škôl, základných umeleckých škôl, jazykovej školy a vychovávateľky školského klubu detí a centra voľného času.

Cieľom metodického dňa je :
- poskytnúť učiteľom a vychovávateľom odborno-metodickú pomoc,
- aktivizácia pedagogických zamestnancov,
- výmena skúseností, získavanie nových zručností,
- prezentácia tvorivosti, nápadov a zručností pedagogických zamestnancov,
- zvýšenie záujmu o experimentálnu a tvorivú prácu vo výchovno-vzdelávacom
procese, v oblasti vzdelávacích predmetov, v oblasti ITK a umeleckej oblasti,
- prezentácia nových trendov vo výučbe cudzích jazykov v školách,
- výmena skúsenosti a prezentácia práce v rámci odborov základnej umeleckej školy.

Cieľovou skupinou sú:
- učitelia na 1. stupni základnej školy
- učitelia na 2. stupni základnej školy
- učitelia cudzích jazykov na ZŠ a v JŠ
- učitelia základných umeleckých škôl
- vychovávatelia CVČ
- vychovávatelia ŠKD

Realizácia metodického dňa:
Pre učiteľov a vychovávateľov škôl a školských zariadení je pripravených 50 stanovíšť, z toho v ZŠ bude 37 stanovíšť v základných školách, ďalšie stanovištia budú v priestoroch CŠPP Bocatiova, Východoslovenského múzea, Prírodovedeckej fakulty UPJŠ, Teologickej fakulty, pre učiteľov ZUŠ a JŠ sú pripravené stanovištia v 4 základných umeleckých školách v 3 odboroch pre 8 predmetov, 1 stanovište pre JŠ v jazykovej škole, a 1 stanovište v CVČ Orgovánová 5. Niektoré aktivity sú ponúkané spoločne pre všetkých učiteľov a vychovávateľov ZŠ, ZUŠ, JŠ, taktiež pre vychovávateľov ŠKD a CVČ. Pre učiteľov sú pripravené zaujímavé prednášky, besedy, tvorivé dielne, teoretické vstupy a praktické ukážky.

Metodický deň je pripravený pre cca 1300 učiteľov a vychovávateľov v ZŠ a cca 300 učiteľov a vychovávateľov v ZUŠ, JŠ a CVČ.

Obsahová náplň metodického dňa:
Obsahová náplň metodického dňa vznikla na základe jednotlivých ponúk zo škôl a školských zariadení. Ponuky zo škôl obsahovali témy a popisy činnosti v jednotlivých stanovištiach, mená učiteľov a vychovávateľov, ktorí v rámci vzdelávania vypracovali zaujímavé záverečné práce a sú ochotní ich prezentovať pred pedagógmi v rámci mesta Košice a mená učiteľov a vychovávateľov, ktorí vo výchovno-vzdelávacom procese dosiahli významné úspechy aplikáciou moderných vzdelávacích metód a foriem práce a sú ochotní verejne sa podeliť s prakticky overenými postupmi a skúsenosťami.

Obsahová náplň je spracovaná podľa jednotlivých vzdelávacích predmetov a oblastí výchovy na jednotlivých stupňoch základnej školy. V rámci základnej umeleckej školy bude metodický deň prebiehať v rámci 3 študijných odboroch (tanečný, hudobný a výtvarný). Jazyková škola pripravila program pre interných učiteľov školy ako aj učiteľov cudzích jazykov zo ZŠ. Program je ponúkaný aj učiteľom výtvarnej výchovy na ZŠ . Vychovávatelia ŠKD a CVČ majú pripravený vlastný program, ale podľa záujmu sa môžu zúčastniť aj na aktivitách pre učiteľov.

Aktivity v rámci metodického dňa:
· tvorivé dielne a workshopy
· otvorené hodiny, metodické postupy a námety pre prácu
· prednášky a praktické ukážky
· besedy, riadené rozhovory
· exkurzie, komentované prehliadky a iné

Lektormi metodického dňa sú vybraní:
- učitelia a vychovávatelia základných škôl
- učitelia základných umeleckých škôl
- učitelia jazykovej školy
- vychovávatelia CVČ
- hostia z rôznych vzdelávacích inštitúcií

Miesto učiteľov v spoločnosti je nenahraditeľné a práve preto je významné ich neustále vzdelávanie a výmena skúseností, návykov, postupov a zručností. Okrem vzdelávania sa v rámci kontinuálneho vzdelávania pedagogických zamestnancov a samoštúdia je jednou z možností rozšírenia vedomostí a sebarealizácie aj aktívna účasť v rámci metodického dňa.
Učitelia a vychovávatelia majú šancu prežiť zmysluplne strávený čas, určite ho využijú.

Oznámenie pre rodičov:
Dňa 2.2.2017 udeľujú riaditelia škôl pre žiakov riaditeľské voľno. Presné informácie o prevádzke sú zverejnené v priestoroch škôl a na webe škôl.


Prílohy

1. PDF 391,94 KB pozvánka