Prejsť na obsah

V súvislosti so snehom žiada mestská polícia verejnosť o ohľaduplnosť

Mestská polícia (MsP) Košice v súvislosti s poveternostnou situáciou v meste a množstvom snehovej nádielky, ktorá predstavuje veľké nebezpečenstvo pre dopravu a pohyb osôb, žiada motoristov ako aj ostatnú verejnosť, aby boli najmä v centre mesta, na parkoviskách a iných komunikáciách, ohľaduplní voči ostatným účastníkom cestnej premávky. 

Vplyvom počasia totiž môže sneh na komunikáciách namŕzať. Veľkú pozornosť by mali venovať chodci množstvu snehu a ľadu na strechách budov popod ktoré prechádzajú, nakoľko zo striech môžu opadávať. Zároveň by mali správcovia budov čistiť strechy od snehu a ľadu, aby nedošlo k zraneniu chodcov. Samozrejme, zabúdať by nemali ani na očistenie chodníkov priľahlých k nehnuteľnostiam. V súvislosti s odstraňovaním snehu z parkovísk a chodníkov v zastavanom území mesta je nutné, aby všetci účastníci cestnej premávky boli tolerantní a správali sa ohľaduplne aj k subjektom, ktoré zabezpečujú čistenie komunikácií, a umožnili im tak čo najrýchlejšie odstránenie snehu. Pri riešení priestupkov na úseku statickej dopravy prihliadajú príslušníci MsP na existujúce poveternostné podmienky, pričom berú do úvahy mieru zavinenia a okolnosti, ktoré predchádzali, respektíve boli v priamej súvislosti so spáchaným priestupkom. 

V zimnom období kontrolujú príslušníci MsP Košice schodnosť chodníkov na celom území mesta, pri zistení nedostatkov postupujú v súlade so zákonom. Povinnosť na očistenie chodníkov od snehu a ľadu ako aj od iných nečistôt je zakotvená v § 9 ods. 2 zákona č. 135/1961 Zb. (ďalej iba Cestný zákon), kde sa okrem iného uvádza že ,, závady v schodnosti chodníkov priľahlých k nehnuteľnosti, ktorá sa nachádza v súvislom zastavanom území a hraničí s cestou alebo miestnou komunikáciou, sú povinní bez prieťahov odstraňovať vlastníci, správcovia alebo užívatelia nehnuteľností, pokiaľ tieto závady vznikli znečistením, poľadovicou alebo snehom. V prípade nesplnenia tejto povinnosti zo strany fyzickej osoby, ktorá je podnikateľom alebo zo strany právnickej osoby, môže príslušný cestný správny orgán alebo obec týmto osobám uložiť pokutu až do výšky 33 190 Eur za správny delikt podľa § 22a písm. g) Cestného zákona. Mestská polícia je oprávnená uložiť pokutu iba vtedy, ak si svoju povinnosť na očistenie chodníka nesplní fyzická osoba, ktorá nie je podnikateľom. V tomto prípade môže mestská polícia tejto osobe uložiť pokutu v blokovom konaní do výšky 33 Eur za priestupok podľa § 46 resp. § 48 zákona č 372/1990 Zb. o priestupkoch.