Prejsť na obsah

Košickí seniori zahájili nový rok

Začiatok roka je časom na bilancovanie toho minulého. Za starým rokom sa obhliadli i košickí seniori na prvom zasadnutí Rady seniorov mesta Košice v Kulturparku. Spoločné stretnutie predsedov klubov seniorov a denných centier s vedením mesta sa nieslo v znamení rekapitulácie úspešných aktivít a predstavení ďalších smelých plánov. 

Rok 2016 sa niesol v znamení realizácie najrôznejších pohybových aktivít zameraných na naplnenie titulu Košice EMŠ. Seniori mesta nabrali ako sa vraví druhý dych a v rámci možností sa zapájali do všetkých dostupných aktivít. Za všetko hovoria počty účastníkov na jednotlivých podujatiach: Trojkráľový beh 144 seniorov, Retro spartakiáda 82 seniorov, Zimná a Letná olympiáda spolu takmer 420 aktívne športujúcich. Nie všetci však môžu behať, či lyžovať, tí ostatní sa zapojili napr. do spevácko-tanečnej prehliadky Seniorská hviezda, zatancovali si na Novembrovom bále, kultúrne sa vyžili na Čaji o piatej, či spoznávali košické mestské časti.

Aby však tieto aktivity mali tak ako doteraz aj pokračujúcu úroveň a rozsah je potrebná finančná podpora i efektívna spolupráca mesta. Práve na tento účel vznikol poradný orgán primátora- Rada seniorov, ktorá zastrešuje a reprezentuje jednotlivé seniorské združenia a predkladá mestu všetky problémy. Niektoré seniorské kluby existujú viac ako 20 rokov, ale členovia Rady seniorov zdôrazňujú, že skutočný záujem a ponuka aktivít prišli až v posledných rokoch. „Spolupráca s mestom, respektíve košickým magistrátom je ozaj výborná. Vedenie mesta nám umožňuje aj vo vyššom veku žiť aktívne a pomáha nám organizovať kultúrne podujatia, poskytuje priestory na kultúrne vyžitie, kvalitné sociálne služby a najmä pomáha zvládať všetky životné situácie. Za prejavenú podporu a pozornosť, nám ostáva len jednoducho poďakovať sa a prispieť k prezentácii mesta svojim nezameniteľným podielom," pochválil spoluprácu s mestom predseda Rady seniorov Ján Caban.

To, že Rada seniorov je vo svojej činnosti skutočne aktívna a spolupráca s našimi najstaršími občanmi je vždy veľmi prínosná potvrdil vo svojom príhovore primátor Richard Raši. „Chcem sa poďakovať všetkým seniorom za to, že sa aktívne zapájajú do najrôznejších aktivít. Stretávam sa s primátormi krajských miest na pravidelných rokovaniach K8 a môžem potvrdiť, že žiadne z týchto miest nemá toľko celomestských aktivít pre seniorov ako máme my. Samozrejme, nešlo by to bez toho, aby sa seniori sami aktívne nezapájali. Cieľom tejto rozmanitej spolupráce je, aby seniori vedeli, že nie sú zbytoční, ale že sú pre nás všetkých naozaj potrební," dodal primátor.

Za celoročnú spoluprácu so seniormi a pre seniorov získalo Mesto Košice v roku 2016 i zaslúžené ocenenie.