Prejsť na obsah

Bezpečnostné opatrenia na ochranu návštevníkov

Po brutálnom teroristickom útoku na sviatočne naladených návštevníkov predvianočných trhov v Berlíne, počas ktorého po náraze kamióna do nič netušiaceho davu zahynulo 12 ľudí a 48 bolo zranených, boli dnes prijaté v Košiciach bezpečnostné opatrenia na ochranu návštevníkov Vianočných trhov na Hlavnej ulici. 

Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Košiciach po analýze bezpečnostných rizík odporučilo Mestu Košice, aby rizikové miesto, ktorým sa stali košické vianočné trhy vzhľadom na spôsob, akým bol útok vedený v Berlíne, zabezpečilo mechanickými zábranami, ktoré zamedzia vstup a prejazd motorových vozidiel Hlavnou ulicou. 

Mesto Košice dnes na odporúčanie štátnej polície zabezpečilo vjazd na Hlavnú ulicu zo severnej strany od Tesca osadením liatinových kvetináčov s hmotnosťou cca 700 kilogramov. Cieľom tohto opatrenia je znížiť dynamiku jazdy prípadného útočníka tak, aby mali návštevníci trhov dostatok času zareagovať na nebezpečnú situáciu. Z južnej strany, vzhľadom na vyústenie viacerých, chodcami mimoriadne využívaných ulíc, najmä Alžbetinej a Mlynskej ulice, ktorých by osadenie zábran obmedzovalo, budú vstupy nepretržite monitorované hliadkami mestskej polície. 

Zvýšená pozornosť vstupom na Hlavnú ulicu bude venovaná aj príslušníkmi Policajného zboru SR.