Prejsť na obsah

Práce na modernizácii košických električkových tratí pokračujú podľa harmonogramu

Viceprimátor mesta Košice Martin Petruško si dnes v rámci ďalšieho z pravidelných kontrolných dní prešiel úseky modernizovaných električkových tratí. Košičania, mesto aj realizátor stavby si vzájomne pomáhajú pri riešení problémov

Napriek nepriaznivému počasiu, stavbári dnes robili, tak ako aj doposiaľ, presne podľa stanoveného dočasného harmonogramu prác. Ten platí do 16. decembra, potom ho nahradí stabilný, ktorý sa bude vyhodnocovať pravidelne každý týždeň. S viceprimátorom postupne prešli stavbári od Obratiska Botanická záhrada, cez ulicu Boženy Němcovej, až po koniec Zimnej ulice. Zástupca realizátora prác (EUROVIA SK) informoval viceprimátora, že vybrali koľajnice až po Vysokoškolskú ulicu a v demontáži koľajového zvršku budú pokračovať.

Elektrikári robia výkopy pre základy trakčných stožiarov, mnohé sú pritom už aj zabetónované. Zároveň sa robí na Meniarni „A", kde je vykopaná zhruba polovica základov, stavbári napredujú s prácami aj v smere na Terasu, takisto výkopmi základov na trakčné stožiare. Realizujú aj Meniareň „D" v areáli nemocnice, majú hotový výkop na uloženie káblov. Plánujú tak urobiť dnes, respektíve zajtra. Zatiaľ jediným problémom z hľadiska stavby sa javí plynové potrubie, nemôžu ho totiž z dôvodu súčasných klimatických podmienok odstaviť, aby ľudia nemrzli.

Viceprimátor sa zaujímal aj o to, ako boli vyriešené požiadavky z predošlého kontrolného dňa, ktorý absolvoval primátor mesta Richard Raši. Napríklad posilnenie počtu robotníkov na stavbe, alebo predĺženie pracovného času počas sobôt do 16.00 hod. Dozvedel sa, že je všetko splnené, avšak aj o tom, ako pružne spolupracujú stavbári s občanmi v danej lokalite.

„Na ulici Boženy Němcovej sa nevedia ľudia kvôli stavbe dostať s autami von z parkoviska, upozornil nás na to občan, ktorý ale ihneď navrhol až dva varianty riešenia problému," zdôraznil Štefan Bálint, riaditeľ košického závodu EUROVIA SK. „Jeden z nich je podľa nás výborný, výhodný pre ľudí aj pre nás, preto ho chceme čo najskôr uviesť do praxe."

Ako dodal, na stavbe chcú pracovať aj v prípade nepriaznivého počasia čo najdlhšie, čiže dovtedy, kým to bude možné.

M. Petruško netajil spokojnosť najmä nad pružnou spoluprácou realizátorov stavby s Košičanmi.

 „Teší ma to, lebo mesto ako investor má eminentný záujem predovšetkým na spokojnosti ľudí žijúcich v lokalitách, kde sa modernizujú a ešte aj budú modernizovať jednotlivé úseky košickej električkovej trate. Som ozaj rád, že ľudia komunikujú, dávajú návrhy a podnety, my sa zas vynasnažíme vyjsť im v ústrety v čo najväčšej možnej miere."